Jak a kde správně skladovat zeleninu a zbytečně nezkracovat její životnost
Správné skladování zeleniny
Zdroj: istock.com
Správné skladování zeleniny
Zdroj:
istock.com
Někdy kvůli špatnému skladování potraviny nevydrží tak dlouho čerstvé. Každá zelenina má své specifické požadavky a některým druhům nesvědčí prostředí lednice. Upravit špatné návyky znamená ušetřit peníze a dopřát si nejlepší chuť, kterou nám čerstvá zelenina může nabídnout.
Zelenina by měla být skladována separátně od ovoce. Zabráníte tak příliš rychlému dozrávání. V lednici se zelenině daří v plastových sáčcích. Některé druhy listové zeleniny lze zabalit do mokré papírové utěrky. Tím se prodlouží jejich životnost.
Dýni a kořenové zelenině nejvíce svědčí chladné, tmavé a suché místo. Skvěle se jim bude dařit ve sklepě nebo skříni na chladnější chodbě. Stejným způsobem skladujte také česnek, cibuli, brambory, batáty, červenou řepu a tuřín.
Aby rajčata měla skvělou chuť, skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Díky tomu budou rovnoměrně dozrávat. V lednici se zastaví proces dozrávání a rajčata pak významně ztrácejí svou chuť.
Doba skladování se u jednotlivých druhů zeleniny liší. Pokud není plesnivá nebo nahnilá, může být bezpečná ke konzumaci i po uplynutí uvedených dob.
Životnost zeleniny
Chladnější pokojová teplota
Brambory
1–2 týdny (2–3 měsíce na chladném a tmavém místě)
Rajčata
1–5 dní
Cibule
1–2 měsíce
V lednici
Brokolice
3–5 dní
Fazole
3–5 dní
Růžičková kapusta
3–5 dní
Kapusta
1 týden
Mrkev
3–4 týdny
Celer
1–2 týdny
Květák
1 týden
Okurky
1 týden
Kukuřice
1–2 dny
Cibule
7–10 dní
Hlávkový salát
1 týden
Houby
4–7 dní
Pastinák
3–4 týdny
Hrách v lusku
3–5 dní
Paprika
1–2 týdny
Brambory (nové)
1 týden
Špenát
3–5 dní
Klíčky
3–5 dní
Cuketa
4–5 dní
Červená řepa
2 týdny
Chřest
3-4 dny
Skladování konzervované zeleniny
Konzervovanou zeleninu lze skladovat 1–2 roky. Označte plechovku datem, abyste měli přehled o tom, jak dlouho už ve skříni leží.
Na kupovaných zeleninových konzervách je uvedeno datum spotřeby. To značí dobu, po kterou bude potravina podle výrobce v nejlepší kvalitě. Konzervy, které nejsou poškozené a byly správně skladované, jsou bezpečné ke konzumaci i po tomto datu.
Pokud zeleninu nemůžete sníst hned, zmrazte ji
Domácí zmrazení zeleniny je rychlý a snadný způsob, jak zachovat živiny a vychutnat si zeleninu v nejlepší kondici po celý rok.
Před zmrazením zeleninu blanšírujte. Nakrájené kousky zeleniny 1–2 minuty povařte ve vodě a poté je ihned vložte do ledové vody. Proces vaření se rázem zastaví. Tím zabráníte tomu, aby se zelenina v mrazáku „spálila“. Zmrazenou zeleninu lze uchovávat až jeden rok.
Mražení se nedoporučuje u artyčoků, čekanky, lilku, listového salátu, brambor, ředkviček, kapusty a batátů.