Někdy kvůli špatnému skladování potraviny nevydrží tak dlouho čerstvé. Každá zelenina má své specifické požadavky a některým druhům nesvědčí prostředí lednice. Upravit špatné návyky znamená ušetřit peníze a dopřát si nejlepší chuť, kterou nám čerstvá zelenina může nabídnout.
Jak a kde správně skladovat zeleninu a zbytečně nezkracovat její životnost
Zelenina by měla být skladována separátně od ovoce. Zabráníte tak příliš rychlému dozrávání. V lednici se zelenině daří v plastových sáčcích. Některé druhy listové zeleniny lze zabalit do mokré papírové utěrky. Tím se prodlouží jejich životnost.
Dýni a kořenové zelenině nejvíce svědčí chladné, tmavé a suché místo. Skvěle se jim bude dařit ve sklepě nebo skříni na chladnější chodbě. Stejným způsobem skladujte také česnek, cibuli, brambory, batáty, červenou řepu a tuřín.
Rajčata nepatří do lednice
Aby rajčata měla skvělou chuť, skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Díky tomu budou rovnoměrně dozrávat. V lednici se zastaví proces dozrávání a rajčata pak významně ztrácejí svou chuť.
Doba skladování se u jednotlivých druhů zeleniny liší. Pokud není plesnivá nebo nahnilá, může být bezpečná ke konzumaci i po uplynutí uvedených dob.
Životnost zeleniny
Chladnější pokojová teplota
Brambory | 1–2 týdny (2–3 měsíce na chladném a tmavém místě) |
Rajčata | 1–5 dní |
Cibule | 1–2 měsíce |
V lednici
Brokolice | 3–5 dní | Fazole | 3–5 dní |
Růžičková kapusta | 3–5 dní | Kapusta | 1 týden |
Mrkev | 3–4 týdny | Celer | 1–2 týdny |
Květák | 1 týden | Okurky | 1 týden |
Kukuřice | 1–2 dny | Cibule | 7–10 dní |
Hlávkový salát | 1 týden | Houby | 4–7 dní |
Pastinák | 3–4 týdny | Hrách v lusku | 3–5 dní |
Paprika | 1–2 týdny | Brambory (nové) | 1 týden |
Špenát | 3–5 dní | Klíčky | 3–5 dní |
Cuketa | 4–5 dní | Červená řepa | 2 týdny |
Chřest | 3-4 dny |
Skladování konzervované zeleniny
Konzervovanou zeleninu lze skladovat 1–2 roky. Označte plechovku datem, abyste měli přehled o tom, jak dlouho už ve skříni leží.
Na kupovaných zeleninových konzervách je uvedeno datum spotřeby. To značí dobu, po kterou bude potravina podle výrobce v nejlepší kvalitě. Konzervy, které nejsou poškozené a byly správně skladované, jsou bezpečné ke konzumaci i po tomto datu.
Pokud zeleninu nemůžete sníst hned, zmrazte ji
Domácí zmrazení zeleniny je rychlý a snadný způsob, jak zachovat živiny a vychutnat si zeleninu v nejlepší kondici po celý rok.
Před zmrazením zeleninu blanšírujte. Nakrájené kousky zeleniny 1–2 minuty povařte ve vodě a poté je ihned vložte do ledové vody. Proces vaření se rázem zastaví. Tím zabráníte tomu, aby se zelenina v mrazáku „spálila“. Zmrazenou zeleninu lze uchovávat až jeden rok.
Mražení se nedoporučuje u artyčoků, čekanky, lilku, listového salátu, brambor, ředkviček, kapusty a batátů.
Zdroj: unlockfood.ca; Foto: iStock.com