 
                    
                                        
                                    Správné skladování zeleniny
                                                    
                        Zdroj: istock.com
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Správné skladování zeleniny
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            istock.com
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Někdy kvůli špatnému skladování potraviny nevydrží tak dlouho čerstvé. Každá zelenina má své specifické požadavky a některým druhům nesvědčí prostředí lednice. Upravit špatné návyky znamená ušetřit peníze a dopřát si nejlepší chuť, kterou nám čerstvá zelenina může nabídnout.
                        
                     
                
                                
                    Zelenina by měla být skladována separátně od ovoce. Zabráníte tak příliš rychlému dozrávání. V lednici se zelenině daří v plastových sáčcích. Některé druhy listové zeleniny lze zabalit do mokré papírové utěrky. Tím se prodlouží jejich životnost.
Dýni a kořenové zelenině nejvíce svědčí chladné, tmavé a suché místo. Skvěle se jim bude dařit ve sklepě nebo skříni na chladnější chodbě. Stejným způsobem skladujte také česnek, cibuli, brambory, batáty, červenou řepu a tuřín.
        
    
        
             
                                
        
    
Rajčata nepatří do lednice
Aby rajčata měla skvělou chuť, skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Díky tomu budou rovnoměrně dozrávat. V lednici se zastaví proces dozrávání a rajčata pak významně ztrácejí svou chuť. 
Doba skladování se u jednotlivých druhů zeleniny liší. Pokud není plesnivá nebo nahnilá, může být bezpečná ke konzumaci i po uplynutí uvedených dob. 
Životnost zeleniny
Chladnější pokojová teplota
	
		
			| Brambory | 1–2 týdny (2–3 měsíce na chladném a tmavém místě) | 
		
			| Rajčata | 1–5 dní | 
		
			| Cibule | 1–2 měsíce | 
	
 
V lednici
	
		
			| Brokolice | 3–5 dní | Fazole | 3–5 dní | 
		
			| Růžičková kapusta | 3–5 dní | Kapusta | 1 týden | 
		
			| Mrkev | 3–4 týdny | Celer | 1–2 týdny | 
		
			| Květák | 1 týden | Okurky | 1 týden | 
		
			| Kukuřice | 1–2 dny | Cibule | 7–10 dní | 
		
			| Hlávkový salát | 1 týden | Houby | 4–7 dní | 
		
			| Pastinák | 3–4 týdny | Hrách v lusku | 3–5 dní | 
		
			| Paprika | 1–2 týdny | Brambory (nové) | 1 týden | 
		
			| Špenát | 3–5 dní | Klíčky | 3–5 dní | 
		
			| Cuketa | 4–5 dní | Červená řepa | 2 týdny | 
		
			| Chřest | 3-4 dny |  |  | 
	
Skladování konzervované zeleniny
Konzervovanou zeleninu lze skladovat 1–2 roky. Označte plechovku datem, abyste měli přehled o tom, jak dlouho už ve skříni leží.  
Na kupovaných zeleninových konzervách je uvedeno datum spotřeby. To značí dobu, po kterou bude potravina podle výrobce v nejlepší kvalitě. Konzervy, které nejsou poškozené a byly správně skladované, jsou bezpečné ke konzumaci i po tomto datu.
Pokud zeleninu nemůžete sníst hned, zmrazte ji
Domácí zmrazení zeleniny je rychlý a snadný způsob, jak zachovat živiny a vychutnat si zeleninu v nejlepší kondici po celý rok.
Před zmrazením zeleninu blanšírujte. Nakrájené kousky zeleniny 1–2 minuty povařte ve vodě a poté je ihned vložte do ledové vody. Proces vaření se rázem zastaví. Tím zabráníte tomu, aby se zelenina v mrazáku „spálila“. Zmrazenou zeleninu lze uchovávat až jeden rok.
Mražení se nedoporučuje u artyčoků, čekanky, lilku, listového salátu, brambor, ředkviček, kapusty a batátů.
Zdroj: unlockfood.ca; Foto: iStock.com
        
    
        
            