Všechny potraviny mají své specifické požadavky na uskladnění. Pokud jim zvolíte správné místo k pobytu, než skončí u vás na talíři, můžete se na jejich čerstvost a chuť spolehnout mnohem déle. Jednou z těchto potravin jsou také vajíčka. Lidé někdy při jejich uskladnění dělají zásadní chyby.
Jak správně skladovat vejce? Pozor na slunce, vodu i kyslík
Je všeobecně známo, že by se vejce měla skladovat na chladnějším místě. Ideální teplota je od 5 °C do 7 °C, vyhovující je tedy především prostředí lednice či chladný suchý sklep. Vejce špatně snáší skokové teplotní rozdíly. Po nákupu je dobré je co nejdříve uložit do lednice a v ideálním případě ne do dveří, neboť tam teplota kolísá nejvíce. Dejte pozor, pokud se orosí skořápka. Na vejci se může začít tvořit plíseň.
Vajíčko také chraňte před přímým slunečním zářením. Nákup nechlazených vajec na trzích je tedy v letních měsících nevhodný. K užitku je dobré vědět, jak s nimi bylo zacházeno při celém procesu transportu a zda se vajíčka na cestě vyhnula teplotním výkyvům a slunci.
Pokud si domu přinesete zašpiněná vejce od hlíny či slepičího trusu, nikdy skořápky neomývejte vodou. Skořápka by tak ztratila svůj přirozený ochranný film a vejce by se mohlo začít kazit.
V neposlední řadě je skladujte vždy špičkou dolu. Do vajec se tak nedostane tolik kyslíku a zůstanou déle čerstvá.
Zdroj: akademiekvality.cz; foto: iStock