Nic nebolí víc než vyhodit netknutou okurku nebo skoro celý rajčatový protlak. Nejenže jde o plýtvání potravinami, které si útrpně uvědomujete s každým vyhozeným jídlem, ale je to i plýtvání s penězi. Co kdybychom vám ukázali, že všemu tomu plýtvání se lze lehce vyhnout pomocí několika jednoduchých triků na skladování potravin?
Absolutně nejlepší tipy na skladování potravin. Tyto triky vám ušetří hodně peněz
Už se nebudete muset trápit tím, že vyhazujete neotevřený sáček se zvadlým salátem nebo napůl použitou sklenici rajčatového protlaku. Tyhle geniální triky ušetří spousty nervů, jídla a peněz.
Skladujte cibuli v punčoše
Vzhledem k tomu, že cibule je základem mnoha pokrmů, obvykle ji potřebujete mít doma po ruce. Cibule je nutné uložit někam, kde mohou snadno dýchat. Neměli byste je dávat k bramborám, neboť tam se vám rychleji zkazí.
Cibulím se bude skvěle dařit v silonových punčochách. Dejte cibuli do špičky silonky, zauzlujte ji a proces opakujte se všemi dalšími kusy. Punčochu pak stačí pověsit na háček do spíže. Takhle vám zelenina vydrží mnohem déle a navíc ušetříte místo v přihrádce špajzu.
Připravte si výtečnou francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zmrazte zbytky rajčatového protlaku v uzavíratelných sáčcích
Různé zeleninové omáčky nebo tekuté pokrmy lze jednoduše zamrazit. Dělejte to tak i s rajčatovým protlakem. Dobrým pomocníkem vám budou formičky na led, do kterých jednoduše zbytek protlaku nalijte a nechte zamrazit. Poté zmražené kostky přendejte do uzavíratelného sáčku.
Zamrazit protlak lze i bez formiček na led. Stačí protlak přelít do uzavíratelného sáčku, rozprostřít a jemné uplácat omáčku po celém objemu sáčku. Tupou stranou nože pak do sáčku vmáčkněte či obtiskněte kříž. Až se takto sáček zamrazí, jednoduše z něho odloupnete čtvrtinu protlaku. Omáčka se zlomí v místech vytlačeného křížku.
Skladujte mrkev v písku nebo pilinách
Mrkev je základní potravinou, kterou si můžete vychutnat syrovou, v salátech nebo jako pečenou přílohu. Je proto dobré ji mít stále při ruce. Mrkvi se daří v přírodní peřině. Lze ji skladovat buď ve vlhkém písku, nebo v pilinách. Obojí zajišťuje, že si kořenová zelenina uchová vlhkost nezbytnou k tomu, aby byla dlouho čerstvá a konzervovaná. Začněte s vrstvou písku nebo hoblin, které nasypte do nádoby, poté přidejte mrkve a zasypte je další vrstvu. Pak celý postup opakujte až k vrcholu nádoby.
Banánové stonky zabalte do plastové fólie nebo alobalu
Možná jste slyšeli, že banány dokážou zkazit ostatní ovoce, pokud jsou skladovány pohromadě. Uvolňují totiž chemikálii zvanou ethylen, která zrychluje hnití ovoce.
Zkuste zabalit stonek banánu do plastové fólie nebo alobalu. Tím se zpomalí proces hniloby, jinak známý jako „enzymatické hnědnutí“. Tento proces obvykle začíná právě ve stonku, kde se tato chemikálie uvolňuje ve velkém.
Zdroj: mashed
redaktorka FTV Prima