Suroviny
- máslo 60 g
- olivový olej 30 ml
- česnek (nasekaný nadrobno) 3 stroužky
- chléb (podmáslový, nakrájený na tenké plátky nebo na kostky) 1 ks
- hladkolistá petržel 30 ml
- strouhaný parmazán 20 ml
- římský salát (rozložený na jednotlivé listy) 1 velká hlávka
Zálivka
- vejce (v pokojové teplotě) 1 ks
- ančovička (naložené v olivovém oleji, nasekané najemno) 6 filátek
- parmazán (extra hobliny k podávání)
- kapary (konzervované v soli, propláchnuté a nasekané) 5 ml
- citronová šťáva 15 ml (nebo podle chuti)
- dijonská hořčice 10 ml
- extra virgin olivový olej 100 ml
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Jeden z nejpopulárnějších salátů na světě vymyslel Caesar Cardini, italský šéfkuchař, který vlastnil restauraci v Tiquaně v Mexiku, v době prohibice. Legenda praví, že Caesarovi jeden večer došly zásoby a musel připravit salát pro společnost při zvláštní příležitosti oslav 4. července 1924. Jiný příběh vypráví, že Caesarův bratr Alexandr připravil tento salát pro své přátele-piloty po noční službě, proto se prý původně jmenoval „Salát pilotů“. Variant, jak salát vznikl, je stejně tolik, jako způsobů jeho přípravy.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo a olivový olej a přidejte česnek. Chleba přelijte touto směsí, smíchanou s petrželkou a ochucenou solí a pepřem a naaranžuje jej na pečicí plech. Pečte, až budou chlebové kousky zlatohnědé a křupavé (8–10 minut). Posypte je nastrouhaným parmazánem hned, jak je vyndáte z trouby.
- Příprava zálivky: Vejce dejte do malého kastrůlku spolu se studenou vodou. Přiveďte do varu a vařte asi 3 minuty. Vejce vyndejte z vařící vody a hned ho ponořte do studené. Jakmile vejce trochu zchladne, oloupejte ho a vyšlehejte v menší misce spolu s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.
- Drobným, ale stálým pramínkem přilévejte do zálivky olivový olej a zároveň neustále šlehejte. Zálivka zhoustne.
- Podávání: Na talíře rozložte salát, opečený chléb a hoblinky parmazánu a přelijte zálivkou. Ihned podávejte.
Vyzkoušejte také klasický zelný salát Coleslaw podle videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE