Pravý a původní recept na salát Caesar

Moje hodnocení
111x

Recept na celosvětově známý salát salát Caesar opravdu prověřil čas. A stále neztrácí nic na své skvělé chuti. V původní verzi byl velmi prostý - jen římský salát s krutony a výraznou zálivkou.

4 porce
30 minut
americká

Suroviny

Zálivka

Jeden z nejpopulárnějších salátů na světě vymyslel Caesar Cardini, italský šéfkuchař, který vlastnil restauraci v Tiquaně v Mexiku, v době prohibice. Legenda praví, že Caesarovi jeden večer došly zásoby a musel připravit salát pro společnost při zvláštní příležitosti oslav 4. července 1924. Jiný příběh vypráví, že Caesarův bratr Alexandr připravil tento salát pro své přátele-piloty po noční službě, proto se prý původně jmenoval „Salát pilotů“. Variant, jak salát vznikl, je stejně tolik, jako způsobů jeho přípravy.

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo a olivový olej a přidejte česnek. Chleba přelijte touto směsí, smíchanou s petrželkou a ochucenou solí a pepřem a naaranžuje jej na pečicí plech. Pečte, až budou chlebové kousky zlatohnědé a křupavé (8–10 minut). Posypte je nastrouhaným parmazánem hned, jak je vyndáte z trouby.
  2. Příprava zálivky: Vejce dejte do malého kastrůlku spolu se studenou vodou. Přiveďte do varu a vařte asi 3 minuty. Vejce vyndejte z vařící vody a hned ho ponořte do studené. Jakmile vejce trochu zchladne, oloupejte ho a vyšlehejte v menší misce spolu s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.
  3. Drobným, ale stálým pramínkem přilévejte do zálivky olivový olej a zároveň neustále šlehejte. Zálivka zhoustne.
  4. Podávání: Na talíře rozložte salát, opečený chléb a hoblinky parmazánu a přelijte zálivkou. Ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty