Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity
Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou

Moje hodnocení
79x

Hovězí Stroganov (francouzsky Stoganoff) je minutkové jídlo z hovězí svíčkové, které se z Ruska rozšířilo do Evropy po bolševické revoluci, kdy byli ruští šlechtici nuceni uprchnout ze své země. Původní recept dostál mnoha změn a mnoho přísad je variabilních. Nicméně základem je vždy minutkové maso. Ne nadarmo se Stroganovu říká také minutkový guláš.

4 porce
30 minut
ruská

Suroviny

  • hovězí svíčková (špičky) 600 g
  • rostlinný olej 90 ml
  • smetana ke šlehání (min. 30%) 180 ml
  • zakysaná smetana 100 g
  • kapary (solené) 2 lžíce
  • nakládané okurky 100 g
  • červená cibule 100 g
  • žampiony (středně velké) 8 ks
  • tymián (čerstvý) 2 snítky
  • worcesterová omáčka 4 lžíce
  • voda 3 lžíce
  • rajský protlak 1 lžíce
  • bílé víno (suché) 50 ml
  • hladkolistá petržel (nebo kopr, najemno nasekané) 1 lžíce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Historie pokrmu Stroganov je poutavá, nicméně trochu nejistá. Není úplně jasné, zda se jmenuje po dvorním šéfkuchaři Kateřiny Veliké Sergejovi Stroganovovi nebo tento pokrm vymyslel francouzský kuchař rodiny Stroganovů z Novgorodu. Možné je i to, že je zkrátka pojmenovaný podle ruského slova „strogať“, což znamená strouhat či krouhat a natenko krájet.

Recept je to skutečně variabilní a můžete ho upravit podle vlastní chuti. V našich končinách je zvykem do omáčky přidávat kyselé okurky, ve Francii jsou to spíše kapary. Skandinávci přidávají kopr, my spíše hladkolistou petržel. Polemiky se vedou i nad přídavkem rajského protlaku, případně worcesterské omáčky. Někdo přidává bílé víno, jiní se nebojí přidat koňak a pokrm flambovat. Existuje i varianta bez smetany, pokud ji ale použijete, můžete si vybrat smetanu sladkou, zakysanou nebo jejich kombinaci.

Protože Stroganov je minutkové jídlo, nejčastěji se pro jeho přípravu používá pravá hovězí svíčková, nicméně nemusíte se bát ani dobře vyzrálého roštěnce. Obdobně lze uvařit Stroganov i z kuřecího či krůtího masa nebo z vepřové panenky. Výrazná omáčka se používá i při vaření bezmasých jídel – Stroganov bude výborný třeba jen ve verzi z hub.

Postup přípravy

  1. Maso v pokojové teplotě nakrájejte na půl centimetru silné plátky, v míse je promíchejte s olejem a nechte stranou odpočívat.
  2. V misce smíchejte sladkou a zakysanou smetanu a nechte stranou v pokojové teplotě. Kapary propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Worcester smíchejte v misce s 3 lžícemi vody a nechte stranou.
  3. Maso osolte a opepřete. Rozpalte velkou pánev, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Vlijte do ní 20 ml oleje a nechte ho rozehřát. Do pánve vložte plátky masa, aby se vzájemně nedotýkaly. Restujte 40 vteřin, potom plátky otočte a restujte dalších 40 vteřin. Během pečení s masem nehýbejte, jinak se začne dusit. Orestované maso z pánve vyndejte a nechte prozatím stranou. Stejně připravte i zbylé maso, je potřeba pracovat v dávkách, aby se maso orestovalo dohněda a nedusilo se.
  4. Do pánve poté přilijte trochu oleje a přidejte žampiony nakrájené asi na 4mm plátky a červenou cibuli na tenké měsíčky. Přihoďte překrájené lístky tymiánu. Restujte asi 2 minuty za občasého míchání.
  5. Přidejte protlak, stáhněte oheň na polovinu a míchejte 30 vteřin. Pak přidejte kapary a okurky nakrájené na šikmá půlkolečka. Zalijte vínem a přidejte všechno opečené maso a míchejte asi 30 vteřin.
  6. Pak přilijte worcesterskou omáčku smíchanou s vodou a opět míchejte 30 vteřin. Zvyšte plamen, přilijte smetanu a 2 minuty za občasného míchání prohřejte.
  7. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte nakrájenou petržel nebo kopr, promíchejte a stáhněte z ohně. Podávejte nejlépe s dušenou rýží, ale můžete podávat i s širokými nudlemi nebo s bramborovou kaší.
PRIMA TIP: Můžete použít i větší kapary naložené v láku. Ty není potřeba proplachovat, stačí je nahrubo překrájet.

Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou 2 Zdroj: iStock

  • Zavřít

Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou 2 Zdroj: iStock

Recepty

Houbový Stroganoff

6

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo pečárka Francie Evropa maso miska Novgorod Rusko pokrm pánev smetana Říjnová revoluce

Návrhy pro vás

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem


Přečtěte si také

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Novinky

Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

Novinky

Nejlepší barman Česka Jan Šebek se utká o cennou trofej ve světovém finále v brazilském São Paulu

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Draslík je skrytý hrdina v našem jídelníčku. Proč bychom ho měli jíst?

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Matesová: Jiné než tupé škrty dělat nejde. Hrozí, že Češi odejdou za lepším, namítá Janský Bartoš obrací: Útlum rodných čísel nebyl můj nápad. Zodpovědnost má prý Rakušanovo vnitro Poplach na Přerovsku: Hoří skládka s nebezpečným odpadem. Nevětrejte, žádají hasiči

prima-zeny

Halina Pawlowská o dětství: Kdybych flámovala po nocích, všem by to bylo jedno Denisa Nesvačilová zářila na křtu magazínu pro muže. Černé šaty odhalily svůdný dekolt Herečka Renáta Doleželová byla kráskou normalizačních seriálů. Zemřela však předčasně

prima-zoom

Proč psům tak rostou mozky? Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru Nejtěžší jedovatý had Austrálie požírá jiné hady. Podívejte se, jak mu cizí kousnutí vůbec nic nedělá

prima-fresh

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

prima-cool

The Rock má vlastní Rychle a zběsile Spider-Man 4 se chystá, fanoušky ale nadchnou i další nové hrané filmy V sobotu ve 20.15 vás pobaví Madagaskar 3

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Víte, čím můžete pokazit ženský orgasmus? Těmto chybám se vždy vyhýbejte OnlyFans není pouze o nahých fotkách. Modelky přiznaly, jaké nejdivnější věci po nich lidé chtěli

lajk

Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem České hvězdy OnlyFans se budou v novém turnaji plácat přes zadek. Zápasit bude i legendární pornoherec Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku

prima-living

Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup Hadovka smrdutá neboli penis nestoudný je příšerně páchnoucí houba. Překvapivě se dá jíst Jahodové plantáže letos zahajují samosběry později. Kam se už můžete vypravit?

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.