Těsto
- droždí 1 sáček (7 g) nebo 30 g čerstvého
- cukr krupice 2 lžičky
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce + na vymazání
Náplň
- rajčata 400 g
- olivový olej 1 lžíce
- oregano (sušené) 1 lžíce
- oregano (čerstvé) 1 hrst
- sůl 1 lžička
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- mozzarella (nastrouhaná) 200 g
Ta nejznámější – Margherita se zrodila na počest královny Margherity v roce 1889. Místní kuchtík upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva. O tom, jak si připravit originální italskou pizzu se rozpovídala expertka přes italskou kuchyni Michela Chiappa, která každou sobotu divákům televizní stanice TV Paprika přiblížuje originální italskou kuchyni v pořadu „Prostě italské“.
A jaký je vlastně ten jejich pravý původní recept oblíbené pizzy Margherita?
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se 2 lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky z kvasnic začít působit. Díky nim vám těsto hezky nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalijte připravený kvásek.
- Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně 2 lžic olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 °C.
- V kuchyňském robotu rozmixujte rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte 4 plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku. Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá.
- Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto připravenou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou.