Josef Maršálek

Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
20x

O tomto dortu se traduje, že patřil mezi oblíbené dobroty královny Viktorie. Geniální ve své jednoduchosti spojuje nadýchaný piškot se šlehačkovým krémem a čerstvým ovocem. Vyzkoušejte ho v podání známého cukráře Josefa Maršálka.

4 porce
60 minut
anglická

Těsto

  • vejce 6 ks
  • cukr krupice 200 g
  • špaldová mouka jemná (např. Bio Pernerka) 250 g
  • podmáslí 100 g
  • rozpuštěné máslo 100 g
  • kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
  • sůl 1/3 lžičky

Krém

  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 400 g
  • vanilkový lusk 1 ks

Dokončení

  • griotka 50 ml
  • čerstvé jahody a třešně 400 g
  • želé z indické růže Fat Brothers 200 g
  • sekané pistácie 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Vejce s cukrem a solí ušlehejte do husté pěny. Opatrně vmíchejte vychladlé máslo s podmáslím a nakonec velmi opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C v papírem vyložené dortové formě o průměru 16 cm asi 35-40 minut. Před vytažením zkuste špejlí, jestli už je piškot upečený. Nechte vychladnout a dvakrát prořízněte.
  3. Spodní korpus prokapejte polovinou griotky a potřete polovinou želé z růží. Na takto připravený korpus nastříkejte sáčkem s hvězdicovou širokou trubičkou 1/3 dotuha ušlehané smetany s vanilkou. Přiklopte dalším korpusem a postup zopakujte.
  4. Poslední korpus přiložte a zamázněte zbytkem smetany. Dozdobte čerstvými jahodami a třešněmi a posypejte sekanými pistáciemi. Podávejte vychlazené.

PRIMA TIP: Fat Brothers Želé z indické růže zakoupíte na www.rohlik.cz nebo na www.hotelkotera.cz. Případně ho můžete nahradit oblíbenou zavařeninou - ideálně jahodovou nebo malinovou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty