Pít k určitému jídlu určené víno dnes nikoho neudiví. K červenému strávníci jedí tvrdý sýr a tučná masa, k bílému ryby a zelené olivy. Umíte ale správně vybrat jídlo ke správnému pivu a naopak?
Jak vybrat správně pivo k jídlu nebo jídlo k pivu? Tady je pár rad a tipů
Pivo je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Je to také nápoj, který se skvěle hodí k jídlu. Každého určitě napadne pečená kachna se zelím zapitá vychlazenou dvanáctkou. Existuje ale mnoho různých druhů piva a každý druh má svou vlastní jedinečnou chuť, kterou lze vhodně spojit s vybraným pokrmem.
Druhy piv:
výčepní, ležáky, světlá, polotmavá, tmavá
Svrchně kvašená piva: pšeničné, ale, stout, porter
Spodně kvašená piva (ležáky): pivo plzeňského typu
Hlavní zásady párování: nalezení toho správného páru piva a jídla je do určité míry samozřejmě subjektivní záležitostí a záleží na zkušenostech každého pivního someliéra. Párování piva a jídla je závislé nejen na chuti, ale i na správném čichu someliéra. Existují však základní pravidla spojování – párování:
- Světlá piva, jako je ležák, se dobře hodí k lehkým jídlům, jako je salát nebo ryba.
- Tmavší piva, jako je porter nebo stout, se dobře hodí k těžším jídlům, jako je maso nebo dokonce pizza.
- Hořká piva, jako je IPA nebo APA, se dobře hodí k pikantním jídlům.
- Sladká piva, jako je vídeňské pivo nebo tmavý ležák, se dobře hodí k sladkým jídlům.
Jak je to s tmavými pivy?
Někomu může tmavé pivo připomínat čokoládu nebo čokoládový dezert a přesně tak to i funguje. Tmavé pivo se k čokoládě opravdu hodí. Kdo tuto kombinaci ochutná, určitě se k ní vrátí.
Pravidlo stupňovitosti
Obecně se k méně stupňovým pivům (desítkám) hodí spíše lehčí jídla. A naopak. Vícestupňová piva je lépe podávat k těžším a tučnějším pokrmům.
Pivo nejlépe chutná s přáteli Zdroj: Budějovický Budvar
Nejen k pivu, ale také na pivu
Nejznámější a také nejjednodušší recept s přísadou piva jsou špekáčky na pivu. I když tento pokrm určitě není nejzdravější a ani na pohled není nejestetičtější, jeho chuť však překoná všechna očekávání.
Suroviny:
- 1 kg oloupaných špekáčků, rozkrojených podélně na půlky
- 500 ml černého piva
- 1 větší plechovka rajčatového protlaku
- 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
- 3 velká rajčata nakrájená na kostky
- 2 slovenské papriky nakrájené na proužky
- 3 cibule nakrájené na klínky
- worcesterová omáčka, sójová omáčka
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Postup: Všechny suroviny smícháme v jedné míse (nejlépe ve skleněné z varného skla) a dáme do trouby na 200 stupňů. Přiklopíme a vaříme asi jednu hodinu. Potom odklopíme a po promíchání vaříme bez pokličky ještě asi půl hodiny. Podáváme s pečivem. Po proležení (druhý den) jsou špekáčky na pivu prostě nejlepší!