Komerční sdělení

Jak vybrat správně pivo k jídlu nebo jídlo k pivu? Tady je pár rad a tipů

Pít k určitému jídlu určené víno dnes nikoho neudiví. K červenému strávníci jedí tvrdý sýr a tučná masa, k bílému ryby a zelené olivy. Umíte ale správně vybrat jídlo ke správnému pivu a naopak?

Pivo je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Je to také nápoj, který se skvěle hodí k jídlu. Každého určitě napadne pečená kachna se zelím zapitá vychlazenou dvanáctkou. Existuje ale mnoho různých druhů piva a každý druh má svou vlastní jedinečnou chuť, kterou lze vhodně spojit s vybraným pokrmem.

Druhy piv:

výčepní, ležáky, světlá, polotmavá, tmavá

Svrchně kvašená piva: pšeničné, ale, stout, porter

Spodně kvašená piva (ležáky): pivo plzeňského typu

Hlavní zásady párování: nalezení toho správného páru piva a jídla je do určité míry samozřejmě subjektivní záležitostí a záleží na zkušenostech každého pivního someliéra. Párování piva a jídla je závislé nejen na chuti, ale i na správném čichu someliéra. Existují však základní pravidla spojování – párování:

  • Světlá piva, jako je ležák, se dobře hodí k lehkým jídlům, jako je salát nebo ryba.
  • Tmavší piva, jako je porter nebo stout, se dobře hodí k těžším jídlům, jako je maso nebo dokonce pizza.
  • Hořká piva, jako je IPA nebo APA, se dobře hodí k pikantním jídlům.
  • Sladká piva, jako je vídeňské pivo nebo tmavý ležák, se dobře hodí k sladkým jídlům.

Jak je to s tmavými pivy?

Někomu může tmavé pivo připomínat čokoládu nebo čokoládový dezert a přesně tak to i funguje. Tmavé pivo se k čokoládě opravdu hodí. Kdo tuto kombinaci ochutná, určitě se k ní vrátí.

Pravidlo stupňovitosti

Obecně se k méně stupňovým pivům (desítkám) hodí spíše lehčí jídla. A naopak. Vícestupňová piva je lépe podávat k těžším a tučnějším pokrmům.

Nejen k pivu, ale také na pivu

Nejznámější a také nejjednodušší recept s přísadou piva jsou špekáčky na pivu. I když tento pokrm určitě není nejzdravější a ani na pohled není nejestetičtější, jeho chuť však překoná všechna očekávání.

Suroviny:

  • 1 kg oloupaných špekáčků, rozkrojených podélně na půlky
  • 500 ml černého piva
  • 1 větší plechovka rajčatového protlaku
  • 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
  • 3 velká rajčata nakrájená na kostky
  • 2 slovenské papriky nakrájené na proužky
  • 3 cibule nakrájené na klínky
  • worcesterová omáčka, sójová omáčka
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Postup: Všechny suroviny smícháme v jedné míse (nejlépe ve skleněné z varného skla) a dáme do trouby na 200 stupňů. Přiklopíme a vaříme asi jednu hodinu. Potom odklopíme a po promíchání vaříme bez pokličky ještě asi půl hodiny. Podáváme s pečivem. Po proležení (druhý den) jsou špekáčky na pivu prostě nejlepší!

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty