Jak skladovat otevřené ančovičky a co z nich připravit? Poradíme vám!

Máte doma zásobu těchto neodolatelných rybiček a přemýšlíte, co z nich uvařit? Máme pro vás několik zajímavých tipů, díky kterým si užijete ančovičkovou chuť do sytosti.

Ochucené máslo s ančovičkou

Možná by vás to nenapadlo, ale ančovičky jsou skvělé na přípravu ochuceného másla. Stačí promíchat povolené máslo, ančovičky natrhané na menší kousky, citronovou kůru, šťávu a čerstvé bylinky. Tuto chutnou máslovou pomazánku budete odteď připravovat daleko častěji.

Hodí se ale i na pizzu nebo slané koláče

Worcestrová omáčka

Jestli se řadíte mezi fanoušky domácí výroby známých omáček a jiných dochucovadel, určitě můžete vyzkoušet vlastní omáčku à la worcester. Právě z ančoviček se totiž připravuje. Slité ančovičky smíchejte se všemi možnými ingrediencemi, jako je ocet, koření, cibule, česnek, zázvor a další, povařte a potom nechte uležet.

Dochucení těstovin nebo salátů

Velice snadný tip na zužitkování ančoviček – stačí je přidat do těstovin nebo salátu! Snadno pozvednou rajčatovou omáčku na další úroveň, obzvlášť pokud jste uvařili variantu „co dům dal“. Nebo salát z brambor, který je sice chutný, ale s ančovičkami ještě lepší.

Jak skladovat otevřené ančovičky?

Naprostým základem je udržet rybu naloženou v oleji, aby zůstala co nejdéle chutná a poživatelná. Pokud tedy máte doma zbylé otevřené ančovičky, doporučujeme je přendat do umyté skleněné nádoby a zalít zbylým olejem. Pokud by nestačil, je potřeba ho doplnit – ryba musí být ponořená úplně celá. Nádobu pak dobře utěsněte víčkem a skladujte v lednici až 2 měsíce.

Chcete vyzkoušet crostini s lilkem, ančovičkami a mozzarellou? Pusťte si náš videorecept

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty