Máte doma zásobu těchto neodolatelných rybiček a přemýšlíte, co z nich uvařit? Máme pro vás několik zajímavých tipů, díky kterým si užijete ančovičkovou chuť do sytosti.
Jak skladovat otevřené ančovičky a co z nich připravit? Poradíme vám!
Ochucené máslo s ančovičkou
Možná by vás to nenapadlo, ale ančovičky jsou skvělé na přípravu ochuceného másla. Stačí promíchat povolené máslo, ančovičky natrhané na menší kousky, citronovou kůru, šťávu a čerstvé bylinky. Tuto chutnou máslovou pomazánku budete odteď připravovat daleko častěji.
Hodí se ale i na pizzu nebo slané koláče
Worcestrová omáčka
Jestli se řadíte mezi fanoušky domácí výroby známých omáček a jiných dochucovadel, určitě můžete vyzkoušet vlastní omáčku à la worcester. Právě z ančoviček se totiž připravuje. Slité ančovičky smíchejte se všemi možnými ingrediencemi, jako je ocet, koření, cibule, česnek, zázvor a další, povařte a potom nechte uležet.
Dochucení těstovin nebo salátů
Velice snadný tip na zužitkování ančoviček – stačí je přidat do těstovin nebo salátu! Snadno pozvednou rajčatovou omáčku na další úroveň, obzvlášť pokud jste uvařili variantu „co dům dal“. Nebo salát z brambor, který je sice chutný, ale s ančovičkami ještě lepší.
Jak skladovat otevřené ančovičky?
Naprostým základem je udržet rybu naloženou v oleji, aby zůstala co nejdéle chutná a poživatelná. Pokud tedy máte doma zbylé otevřené ančovičky, doporučujeme je přendat do umyté skleněné nádoby a zalít zbylým olejem. Pokud by nestačil, je potřeba ho doplnit – ryba musí být ponořená úplně celá. Nádobu pak dobře utěsněte víčkem a skladujte v lednici až 2 měsíce.
Chcete vyzkoušet crostini s lilkem, ančovičkami a mozzarellou? Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima