Těsto
- ovčí sýr (pecorino romano) 200 g
- kokosové mléko 200 ml
- škrob (tapiokový ) 250 g
- extra virgin olivový olej
Rajčatová omáčka
- rajčatová passata (nebo pyré) 1 hrnek
- cibule (malá ) 1 ks
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- oregano (sušené ) 2 lžičky
- tymián 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Obložení
- ančovička
- rajčata (konfitovaná)
- kapary
- rukola (nebo baby špenát)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Připravte těsto. Do mísy nastrouhejte najemno sýr pecorino (použijte užší nudličky nebo sýr klidně rozmixujte najemno) a smíchejte ho s kokosovým mlékem a tapiokovým škrobem. Směs hněťte rukama do doby, než vznikne kompaktní těsto – může se trochu drolit, ale když část těsta vezmete a začnete tvarovat kuličky, bude krásně celistvé.
- Z těsta vytvarujte velkou kouli, kterou přendejte na plech, a dlaní ruky ji začněte tvarovat do tvaru pizzy. Vymačkejte mírně zvýšené okraje.
- Hotovou placku zlehka postříkejte olivovým olejem, vidličkou párkrát propíchejte po celé ploše. Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte v pánvi na troše přepuštěného másla. Přidejte najemno nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté do pánve přilijte rajčata, přisypte bylinky a za stálého míchání směs 10 minut povařte. Vznikne hustší rajčatová omáčka. Dochuťte solí a pepřem.
- Po 25 minutách plech s plackou vyndejte z trouby. Na těsto natřete silnější vrstvu rajčatové omáčky, přidejte ančovičky a kapary. Takto obloženou placku vraťte ještě zpátky do trouby a pečte dalších 10–15 minut.
- Upečenou pizzu obložte rukolou nebo špenátem, navrch přidejte konfitovaná rajčata. Pizzu ihned servírujte.
PRIMA TIPY:
- Místo pecorina můžete zkusit použít i parmazán nebo jiný tvrdý sýr na strouhání.
- Pokud použijete kapary naložené v soli, před použitím je nechte chvilku namočit ve vodě a poté je sceďte.
- Pokud si budete chtít ušetřit čas o rajčatovou omáčku, přeskočte bod 5 a jakmile vyndáte po 25 minutách těsto z trouby, rovnou ho potřete rozmačkanými loupanými rajčaty nebo protlakem, posypte bylinkami, přidejte sušený česnek, případně další ingredience podle chuti a pokračujte dále jako v receptu.
- Obložte mini pizzy v bodě 6 pancettou a plátkem mozzarelly. Zapečte stejně jako v bodě 6 a na závěr posypte posekanou bazalkou.
- Obložit pizzu ale můžete po vyndání z trouby také listovými saláty a vajíčky natvrdo, prosciuttem nebo čímkoliv, co máte rádi.