Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sýrová pizza bez mouky s rajčatovou omáčkou a ančovičkami
Suroviny (1 velká pizza nebo 8 mini porce)
Těsto:
- ovčí sýr pecorino romano 200 g
- kokosové mléko 200 ml
- tapiokový škrob 250 g
- extra panenský olivový olej
Rajčatová omáčka
- rajčatová passata nebo pyré 1 hrnek
- malá cibule 1 ks
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sušené oregano 2 lžičky
- tymián 1/2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Připravte těsto. Do mísy nastrouhejte najemno sýr pecorino (použijte užší nudličky nebo sýr klidně rozmixujte najemno) a smíchejte ho s kokosovým mlékem a tapiokovým škrobem. Směs hněťte rukama do doby, než vznikne kompaktní těsto – může se trochu drolit, ale když část těsta vezmete a začnete tvarovat kuličky, bude krásně celistvé.
- Z těsta vytvarujte velkou kouli, kterou přendejte na plech, a dlaní ruky ji začněte tvarovat do tvaru pizzy. Vymačkejte mírně zvýšené okraje.
- Hotovou placku zlehka postříkejte olivovým olejem, vidličkou párkrát propíchejte po celé ploše. Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte v pánvi na troše přepuštěného másla. Přidejte najemno nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté do pánve přilijte rajčata, přisypte bylinky a za stálého míchání směs 10 minut povařte. Vznikne hustší rajčatová omáčka. Dochuťte solí a pepřem.
- Po 25 minutách plech s plackou vyndejte z trouby. Na těsto natřete silnější vrstvu rajčatové omáčky, přidejte ančovičky a kapary. Takto obloženou placku vraťte ještě zpátky do trouby a pečte dalších 10–15 minut.
- Upečenou pizzu obložte rukolou nebo špenátem, navrch přidejte konfitovaná rajčata. Pizzu ihned servírujte.
PRIMA TIPY:
- Místo pecorina můžete zkusit použít i parmazán nebo jiný tvrdý sýr na strouhání.
- Pokud použijete kapary naložené v soli, před použitím je nechte chvilku namočit ve vodě a poté je sceďte.
- Pokud si budete chtít ušetřit čas o rajčatovou omáčku, přeskočte bod 5 a jakmile vyndáte po 25 minutách těsto z trouby, rovnou ho potřete rozmačkanými loupanými rajčaty nebo protlakem, posypte bylinkami, přidejte sušený česnek, případně další ingredience podle chuti a pokračujte dále jako v receptu.
- Obložte mini pizzy v bodě 6 pancettou a plátkem mozzarelly. Zapečte stejně jako v bodě 6 a na závěr posypte posekanou bazalkou.
- Obložit pizzu ale můžete po vyndání z trouby také listovými saláty a vajíčky natvrdo, prosciuttem nebo čímkoliv, co máte rádi.
Konfitovaná rajčata jednoduše připravíte podle tohoto receptu:
Na celý život
Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.