Michaela Luňáčková

Sýrová pizza bez mouky s rajčatovou omáčkou a ančovičkami

Moje hodnocení
14x

Pokud z nějakého důvodu omezujete ve svém jídelníčku mouku, vyzkoušejte netradiční pizzu, která má základ ze směsi sýra a škrobu. Je to velmi povedená a chutná varianta a obložit ji můžete přesně podle vlastní chuti.

1 porce
60 minut
středomořská

Těsto

Rajčatová omáčka

Obložení

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
  2. Připravte těsto. Do mísy nastrouhejte najemno sýr pecorino (použijte užší nudličky nebo sýr klidně rozmixujte najemno) a smíchejte ho s kokosovým mlékem a tapiokovým škrobem. Směs hněťte rukama do doby, než vznikne kompaktní těsto – může se trochu drolit, ale když část těsta vezmete a začnete tvarovat kuličky, bude krásně celistvé.
  3. Z těsta vytvarujte velkou kouli, kterou přendejte na plech, a dlaní ruky ji začněte tvarovat do tvaru pizzy. Vymačkejte mírně zvýšené okraje.
  4. Hotovou placku zlehka postříkejte olivovým olejem, vidličkou párkrát propíchejte po celé ploše. Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut.
  5. Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte v pánvi na troše přepuštěného másla. Přidejte najemno nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté do pánve přilijte rajčata, přisypte bylinky a za stálého míchání směs 10 minut povařte. Vznikne hustší rajčatová omáčka. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Po 25 minutách plech s plackou vyndejte z trouby. Na těsto natřete silnější vrstvu rajčatové omáčky, přidejte ančovičky a kapary. Takto obloženou placku vraťte ještě zpátky do trouby a pečte dalších 10–15 minut.
  7. Upečenou pizzu obložte rukolou nebo špenátem, navrch přidejte konfitovaná rajčata. Pizzu ihned servírujte.

PRIMA TIPY:

  • Místo pecorina můžete zkusit použít i parmazán nebo jiný tvrdý sýr na strouhání.
  • Pokud použijete kapary naložené v soli, před použitím je nechte chvilku namočit ve vodě a poté je sceďte.
  • Pokud si budete chtít ušetřit čas o rajčatovou omáčku, přeskočte bod 5 a jakmile vyndáte po 25 minutách těsto z trouby, rovnou ho potřete rozmačkanými loupanými rajčaty nebo protlakem, posypte bylinkami, přidejte sušený česnek, případně další ingredience podle chuti a pokračujte dále jako v receptu.
  • Obložte mini pizzy v bodě 6 pancettou a plátkem mozzarelly. Zapečte stejně jako v bodě 6 a na závěr posypte posekanou bazalkou.
  • Obložit pizzu ale můžete po vyndání z trouby také listovými saláty a vajíčky natvrdo, prosciuttem nebo čímkoliv, co máte rádi.

Konfitovaná rajčata jednoduše připravíte podle tohoto receptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty