Suroviny
- ciabatta (velká ) 1/2 ks
- olivový olej 3–4 lžíce + na pokapání
- sardelové řezy (v olivovém oleji) 100 g
- česnek 2 stroužky
- šalotka 1 ks
- hladkolistá petržel (otrhané lístky) 1 hrstka
- olivy (vypekované,kalamata) 125 g
- červený vinný ocet 2 lžičky
- zelenina (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu s funkcí gril rozehřejte na vysokou teplotu. Ciabattu nakrájejte na 8–10 velmi tenkých plátků. Pokapejte je olejem a rozložte na plech. Zapečte je pod grilem dozlatova a dokřupava, zhruba 2–3 minuty z každé strany. Pozor, tenké plátky se mohou rychle spálit.
- Sardelky sceďte a olej uchovejte. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nahrubo. V mixéru typu kutr nebo na smoothie rozsekejte na pyré sardelky, česnek, šalotku, petrželku a olivy. Přilijte vinný ocet, osolte, opepřete, rozmixujte a postupně přilévejte slitý olej ze sardelek a odměřený olivový olej, až vznikne hustší kaše. Podle chuti osolte a opepřete.
- Tapenádu natřete na křupavé topinky z ciabatty a podávejte s čerstvou zeleninou.
PRIMA TIP: Sardelkovou tapenádu si vychutnáte po celý rok, jen obměňujte její doprovod podle sezony. V zimě ji podávejte s mrkví, řapíkatým celerem, bílou ředkví, pečenými hranolky z batátů, červené řepy, pastináku, petržele nebo dýně.