Chutně a rychle

Olivová tapenáda se sardelkami s toustíky z ciabatty

Moje hodnocení
15x

Tapenáda je francouzská pomazánka z oliv, které jsou rozmixované s olivovým olejem. Přidejte k této středomořské dvojce ještě sardelky a máte famózní dip, který můžete podávat s nakrájenou zeleninou nebo ho poitalsku natřít na plátky opečeného chleba. Jednoduchá večeře nebo party pohoštění do 15 minut. Servírujte s vychlazeným bílým vínem.

4 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu s funkcí gril rozehřejte na vysokou teplotu. Ciabattu nakrájejte na 8–10 velmi tenkých plátků. Pokapejte je olejem a rozložte na plech. Zapečte je pod grilem dozlatova a dokřupava, zhruba 2–3 minuty z každé strany. Pozor, tenké plátky se mohou rychle spálit.
  2. Sardelky sceďte a olej uchovejte. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nahrubo. V mixéru typu kutr nebo na smoothie rozsekejte na pyré sardelky, česnek, šalotku, petrželku a olivy. Přilijte vinný ocet, osolte, opepřete, rozmixujte a postupně přilévejte slitý olej ze sardelek a odměřený olivový olej, až vznikne hustší kaše. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Tapenádu natřete na křupavé topinky z ciabatty a podávejte s čerstvou zeleninou.

PRIMA TIP: Sardelkovou tapenádu si vychutnáte po celý rok, jen obměňujte její doprovod podle sezony. V zimě ji podávejte s mrkví, řapíkatým celerem, bílou ředkví, pečenými hranolky z batátů, červené řepy, pastináku, petržele nebo dýně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty