Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Češi už dávno objevili kouzlo rakouských Alp, které poskytují v poměru cena–výkon značně lepší zážitky a služby než české hory. Od jara do podzimu lákají nádherné scenérie k turistickým i cyklistickým výletům, v zimě se otevírá lyžařský ráj, to vše v příjemné dojezdové vzdálenosti.

My jsme tentokrát vyrazili do malebného střediska Zell am Ziller uprostřed zillertálských Alp, které leží kousek před Innsbruckem a dojedete tam z Prahy do šesti hodin. Při příjezdu do Hotelu Theresa vás možná překvapí pohled zvenčí – jde o typickou stavbu v tyrolském stylu, která na první pohled nijak nevyčnívá. To se ale změní, jakmile vstoupíte do dveří. Útulný interiér, dřevěné obložení, typická výzdoba… Pak ale vstoupíte do pokoje a zjistíte, že toto místo vám poskytne maximální míru pohodlí a dotek luxusu.

Aktivní dovolená

Na dovolené ale nikdo netráví svůj čas jen v pokoji (i když v něm je ta nejpohodlnější postel s nadýchanou peřinou). Tento hotel oplývá především velkoryse pojatým wellness areálem s pěti celoročně vyhřívanými venkovními bazény a vířivkami s dechberoucím výhledem na zasněžené horské štíty. A prohřát tělo můžete v sedmi různých saunách. Nechybí ani různé procedury, masáže a sportovní aktivity, jako jsou jóga, fitness, pilates a mnoho dalších, včetně venkovních. A lyžaři můžou využít blízký lyžařský ráj Zillertal s 546 km sjezdovek.

Ráj pro gurmány

Bez dobrého jídla by ale žádný cestovatelský zážitek nebyl úplný. V hotelu Theresa kuchyni vládne zkušený šéfkuchař a majitel hotelu Steffan Egger. A už u snídaně zjistíte, že tady se o vás postarají královsky. Kdo by nemiloval hotelové snídaně, že? Nechybí vajíčka na spoustu způsobů, která vám připraví podle přání, horký vývar, čerstvé šťávy i smoothie, výborné pečivo, domácí sladké koláče a štrúdly a asi největší výběr sýrů, který jsem kdy v hotelu viděla, odhaduji asi 35 druhů, většinou lokálních.

Oběd se zde podává formou wellness bufetu, který zahrnuje dvě polévky, dvě teplá jídla, saláty a sladké pečivo. Vrcholným zážitkem je zde ovšem čtyřchodová večeře (jednotlivé chody si dopředu vyberte během snídaně – předkrm, polévka, hlavní jídlo a dezert, a k tomu všemu ještě salátový bufet). Stefan nabízí sezonní jídla připravovaná výhradně z lokálních zdrojů. K hotelu patří i lovecký revír, na menu proto často bývá i zvěřina. Nedaleko jsou rybí sádky, takže zde ochutnáte i výborné sladkovodní ryby. Místní restauraci zásobuje zeleninou, ovocem a vejci místní farmář, z okolních farem se berou i sýry a další mléčné výrobky.

Kvalita surovin se samozřejmě projevuje i na chuti a Stefan dokonale ovládá způsob vaření, který ze surovin vytáhne to nejlepší. Nebojí se kombinovat nově a neotřele, zároveň jde ale o jídla nepřekombinovaná.

Vrcholným zážitkem byl pro nás například restovaný candát se smetanovým kysaným zelím. Už ta samotná kombinace nás příjemně překvapila… Ale ještě víc nás překvapilo to samotné zelí. Přiznávám, že samotnou by mě nenapadlo ke kysanému zelí přidat šlehačku, ale od teď už to rozhodně dělat budu. :)

A vy můžete také! Stefan se s námi podělil o recept. Na oleji zpěňte 100 g nadrobno nakrájené cibule, podlijte panákem bílého vína, nechte chvilku odvařit a přilijte 150 ml zeleninového vývaru a 250 ml smetany ke šlehání. Osolte, opepřete a nechte krátce provařit. Poté přidejte 500 g vymačkaného kysaného zelí, promíchejte a nechte provařit do změknutí. Podávejte s filetem ryby, který osolte, opepřete a orestujte z obou stran na pánvi.

Pokud hledáte místo, kde můžete vypnout hlavu a nechat se jen hýčkat, odpočinout si od všech starostí a vychutnat si skvělé jídlo, v hotelu Theresa se vám bude líbit. Nejde jen o všechny ty možnosti, které zde nabízejí, ale jde hlavně o atmosféru, kterou zde umí navodit. Dýchne na vás opravdová pohoda a budete se cítit jako doma. To je duch rodiny Egger. U večeře potkáte původní majitele, sympatický manželský pár, jejich syn Stefan vám uvaří a jejich dcera Theresa, místní someliérka, vám vybere k večeři víno. Pracuje zde i nejmladší generace, která určitě tradici udrží. Za tímhle zážitkem stojí za to si dojet!

Zdroj: autorský text

Vyzkoušejte také candáta na ryzlinku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů