Suroviny
- brokolice 500 g
- vejce 4 ks
- dijonská hořčice 2 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- cukr krupice
- česnek 2 velké stroužky
- ančovička 6–8 filátek
- chilli papričky 1 ks
- bílý chléb (krutony, osmažené na troše olivového oleje)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu a asi 5 minut v ní vařte brokolici (u stonkové budou stačit 3 minuty). Pak ji hned přesuňte do mísy se studenou vodou, aby neztratila barvu. Vroucí vodu v hrnci ponechte na plameni.
- Do hrnce dejte vejce a vařte je asi 6 minut, aby měla ještě trochu vláčný žloutek. Vyndejte je a dejte stranou, brokolici vyndejte ze studené vody, dejte ji okapat a do mísy dejte ochladit uvařená vejce.
- Prošlehejte 1 lžíci oleje s hořčicí, octem, cukrem, 1 lžící studené vody a trochou soli a pepře na zálivku. Vejce oloupejte a rozkrojte je napůl.
- Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky, ančovičky natrhejte na kousky a chilli papričku nadrobno nakrájejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a na středním plameni na něm osmažte plátky česneku, trvá to asi 30 vteřin. Vsypte brokolici a smažte na vysokém plameni 2 minuty, až se začne trochu připékat.
- Brokolici rozestřete na talíř, přidejte půlky vajec, krutony a ančovičky. Posypte nakrájenou chilli papričkou, zakapejte zálivkou a podávejte.