O důležitém postavení vajec v kuchyni a lidské výživě vůbec není možné pochybovat. Především slepičí vejce provázejí dějiny kulinářství a jejich dostupnost a míra používání často určovala i společenské postavení strávníků.
Co možná nevíte o vejcích…
Dnes se vejce používají téměř všude – jak při průmyslové výrobě polotovarů i hotových pokrmů, tak i v domácí kuchyni.
Výživová hodnota vajec
Především se jedná o vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, dále vitamíny, tuky a minerální látky. Bílkoviny se nacházejí v bílku i žloutku, ale tuk pouze ve žloutku. Vejce obsahují minimální množství cukru.
Značení vajec
Při nákupu vajec je vhodné umět rozlišovat vejce podle:
Velikosti: S malá, M střední, L velká, XL velmi velká
Země původu: CZ – Česká republika, PL – Polsko, AT – Rakousko, DE – Německo, SK – Slovensko
Způsobu chovu:
0 – (BIO vejce), nosnice v ekologickém zemědělství
1 – nosnice z volného výběhu
2 – nosnice v halách (na podestýlce)
3 – nosnice v klecovém chovu
Čerstvost, čerstvost, čerstvost
Základním kritériem při nákupu vajec je jejich čerstvost. V prodejní síti by tato vlastnost měla být vždy zajištěna a měla by se řídit předepsanými pravidly značení.
Opravdu čerstvá vejce jsou taková, která byla snesena před méně než 10 dny.
Po deseti dnech po snesení jsou vejce stále ještě konzumovatelná, jen se doporučuje je používat k vaření a pečení (kde je zajištěna dostatečná tepelná úprava). Obecně je trvanlivost vajec 28 dní od snesení. Nicméně každé balení komerčně prodávaných vajec musí být označeno dobou minimální trvanlivosti.
Jednoduchá vodní zkouška
Opravdu čerstvá vejce při vložení do vody klesají na dno. Naopak vejce stará několik týdnů se nepotopí a plavou na hladině.
Jak skladovat
Ideální skladovací teplota je 5–8 °C. Tato teplota by měla být zajištěna po celou dobu – při prodeji (i na stánku v tržnici) i v domácích podmínkách. Pokojová teplota a mráz vejcím škodí.
Vaječné mýty
1. Barva žloutku – čím tmavší žloutek, tím zdravější vajíčko
Není to tak zcela pravda. Barva pouze vyjadřuje složení stravy. Čím více zelené složky, tím je žlutá barva sytější.
2. Domácí vajíčka jsou zdravější
Platí jen do určité míry. Pokud máme podrobný přehled o výživě nosnic, jejich chovu a skladování snesených vajec, můžeme tato bez větších rizik konzumovat. Nicméně komerční velkochov je pod veterinární kontrolou a můžeme se tak plně spolehnout na zdravotní nezávadnost.
3. Vejce obsahují velké množství cholesterolu – jsou tedy nezdravá
Ano, ve velkém množství mohou vejce zbytečně zatěžovat organismus. Podle posledních výzkumů bylo zjištěno, že zdravý člověk může bez obav konzumovat 1–2 vejce denně.
Vaječné triky
– při vaření vajec můžete předejít možnému prasknutí skořápky přidáním několika lžiček kuchyňské soli
– naopak vaříte-li vejce pouze v čisté vodě, můžete vodu (po vychladnutí) použít k zálivce okrasných domácích květin: minerální látky uvolněné ze skořápek obohatí zálivku
– při použití vajíček k obalování do nich můžete přimíchat asi lžičku oleje: strouhanka poté na obalovaném pokrmu lépe drží
– skořápky je vhodné použít jako hnojivo nebo při domácím chovu slepic je zpětně zkrmit
Vybírejte a hlavně konzumujte vajíčka s rozumem! V rozumné míře jsou zdravou součástí naší stravy a upřímně řečeno – chutnají skvěle!
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima