Už ve starém Egyptě používali recepty z česneku proti desítkám chorob. Z pozdějších dob známe všichni ochrannou moc česneku proti upírům.
Česnek je antibakteriální bomba
Česnek kuchyňský je celosvětově používané koření z čeledi amarylkovitých. Cibule se skládá z několika dužnatých stroužků, které jsou kryty obalem bílé až purpurové barvy.
Účinné látky
Typická vůně je způsobena velmi vysokým podílem směsí sirných silic, které jsou zároveň zdrojem léčivé síly česneku. Charakteristické aroma způsobuje silice zvaná alliin.
Význam v lidovém léčitelství
Česnek působí proti bakteriím, virům i plísním. Při chřipce nebo chorobách dýchací soustavy se osvědčil jako prevence i jako silný pomocník. Antibakteriální vlastnosti česneku pomáhají i při potížích se zažíváním. Česnek pomáhá likvidovat přemnožené střevní bakterie a plísně a ozdravit tak střevní mikroflóru. Zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje vylučování žluči, pomáhá i při zánětu slinivky. Posiluje srdce a krevní oběh. Reguluje hladinu tuku a cholesterolu v krvi a brání vzniku usazenin na stěnách cév.
Při léčbě je však třeba postupovat opatrně, abychom příliš náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn, což by mohlo vést k embolii.
Přestože česnek nemá žádné vedlejší účinky, je nutné užívat ho s mírou, a v případě nemocných ledvin a žlučníku raději až po konzultaci s lékařem.
Účinné látky se po požití česneku velmi rychle dostávají do krve. Bohužel část z nich se z těla uvolňuje dechem a potem, což řadě lidí vadí, a dávají proto přednost farmakologickým preparátům bez zápachu, které však čerstvý česnek zdaleka nenahradí.
Použití v kuchyni
Je jednoznačně všestranné – polévky, omáčky, pomazánky, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů, bramboráků. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je známý vyšším množstvím silic, výraznější chutí a tím pádem i menší spotřebou.
Vyzkoušejte nové recepty, v kterých hraje česnek hlavní roli:
Autor: Alžběta Krchová