Suroviny
- česnek 4 palice
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- máslo
- pečivo
Česnek se používá do jídel jako výrazná přísada, která má nezaměnitelnou chuť i vůni. Ostrou chuť ale pečením česnek zcela ztratí, získá úplně jiný rozměr, je nasládlý a mírně oříškový, i vůně ztratí svou štiplavost. Po upečení jsou stroužky měkké tak, že jdou jednoduše natřít na krajíček čerstvého chleba s máslem. Pak už stačí jen posolit a neuvěřitelná dobrota je na světě. A je to vyzkoušené... Kdo to u vás ochutná poprvé, určitě bude chtít recept :)
Postup přípravy
- Z palice česneku odřízněte vršek tak, aby z každého stroužku koukal alespoň malý kousek. Natrhejte alobal na větší čtverce, do každého posaďte jednu palici a lehce zakápněte olivovým olejem. Alobal zabalte a palice dejte na pekáček. V troubě vyhřáté na 200 ˚C pečte 45 minut. Potom alobal otevřete a nechte palice ještě 2 minuty pod grilem na plný výkon, až povrch lehce zezlátne.
- Servírujte s čerstvým pečivem, máslem a solí. Ideální přílohou je zeleninový salát a sklenka bílého vína.