Suroviny
- vepřová krkovice (v celku, bez kosti) 750 g
- česnek 1 celá palice
- olivový olej
- kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
- červená řepa (velká) 3 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr krupice
- jablka (červené) 1 ks
- citron
Postup přípravy
- Krkovici našpikujeme polovičním množstvím oloupaných česnekových stroužků, pořádně nasolíme, opepříme a okořeníme kmínem. Přendáme na připravený alobal, obsypeme zbylým česnekem a zalijeme olivovým olejem, zabalíme dvojitě do alobalu, aby nic z balíčku neuniklo, a dáme na rozpálený gril pod poklici grilovat asi na 40 minut za občasného otáčení.
- Hotové maso vyjmeme z grilu a necháme minimálně 10 minut odpočívat zabalené v alobalu. Poté krájíme přes vlákno, aby krásně vyniklo česnekové mramorování. Podáváme se salátem z červené řepy.
- Na salát oloupeme červenou řepu a nastrouháne ji syrovou do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku a na malé kousky nakrájené červené jablko, citronovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme a zlehka dosladíme dle chuti a dobře promícháme. Můžeme přidat čerstvé bylinky dle libosti.