Suroviny
- máslo 2 lžíce
- krevety (vyloupané, zbavené střívek) 500 g
- česnek (nakrájený nadrobno) 3 stroužky
- chilli papričky (drcené) 1/2 lžičky (nebo podle chuti)
- kuřecí vývar 60 ml
- citronová kůra (+ šťáva) 1
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- sůl
- pepř
- cuketa (středně velké) 4 ks
Zeleninové "špagety" se staly v poslední době hitem všech, kteří se snaží omezovat sacharidy. Zvláště ty cuketové jsou velmi populární, dají se totiž jíst i syrové a mají neutrální chuť, takže se hodí i ke klasickým omáčkám na těstoviny.
Cuketám odkrojte konce a nastrouhejte je na dlouhé nudličky buď speciálním spiralizérem nebo na mandolinovém struhadle s nástavcem na nudličky julienne. Máte-li dost trpělivosti a nevlastníte žádné šikovné „udělátko“, cukety nakrájejte na dlouhé nudle nebo stužky. Ručně to jde nejrychleji tak, že u cukety seříznete oba konce, nakrájíte je po délce na asi 3mm plátky, složíte je na sebe a rozkrájíte na asi 3mm proužky. Měkčí střední část se semínky nepoužívejte.
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm krevety, česnek a chilli papričku, až krevety zrůžoví. Trvá to asi 2 až 3 minuty.
- Vmíchejte vývar, citronovou šťávu a cuketové „těstoviny“ a podle chuti osolte a opepřete. Uveďte do mírného varu a 1 až 2 minuty prohřívejte a promíchávejte.
- Ihned podávejte posypané parmazánem, nudličkami citronové kůry a petrželkou.