Laura Santtini

Cuketové nudle s paprikovou omáčkou romesco

Moje hodnocení
6x

Tahle omáčka z červené papriky a mandlí je naprosto skvělá. Můžete do ní namáčet nové pečené brambory, ale stejně tak ji lze servírovat s těstovinami. Tady vám ji představujeme se spiralizovanou cuketou, ke které se skvěle hodí. V této podobě je pokrm mnohem zdravější a lehčí než s klasickými těstovinami.

2 porce
30 minut
italská

Omáčka

  • rajský protlak (rajčatový protlak) 3 vrchovaté lžíce
  • velká pečená červená paprika, oloupaná 1 ks (100 g)
  • česnek 1 stroužek
  • pražené mandlové plátky 1 hrst
  • hladkolistá petržel, najemno nasekaná 1 hrst
  • jablečný ocet 1 lžíce
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 60 ml
  • mletá uzená paprika 1 lžička
  • kajenský pepř 1/4 lžičky
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/4 lžičky

Nudle

  • cuketové nudle nebo sušené těstoviny 400 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • sýr Manchego nebo Pecorino, najemno nastrouhaný 2 vrchovaté lžíce

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na omáčku vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a odložte stranou.
  2. Cuketové nudle nebo těstoviny vařte v osolené vodě tak, aby byly al dente. Sceďte je a smíchejte s omáčkou romesco.
  3. Posypte najemno nastrouhaným sýrem a čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

PRIMA TIPY: Hotové jídlo můžete posypat lístky rukoly. Těstoviny a cuketové nudle můžete i nakombinovat – lze je vařit dohromady, cuketové nudle vhoďte do hrnce s těstovinymi asi 2 minuty před koncem vaření. Jídlo bude dostatečně syté, ale díky cuketě příjemně odlehčené. Nakládané papriky se prodávají buď v oleji, nebo v octovém nálevu. Pokud máte ty v oleji, můžete do nich přidat lžíci jablečného octa navíc, aby byly trochu kyselejší.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Laura Santtini

Knihy Omega Laura Santtini

Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty