Omáčka
- rajský protlak 3 vrchovaté lžíce
- červená paprika (velká pečená, oloupaná) 1 ks (100 g)
- česnek 1 stroužek
- mandlové plátky (pražené ) 1 hrst
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1 hrst
- jablečný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 60 ml
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- kajenský pepř 1/4 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/4 lžičky
Nudle
- těstoviny (cuketové nudle nebo sušené těstoviny) 400 g
- sýr (sýr Manchego nebo Pecorino, najemno nastrouhaný) 2 vrchovaté lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Všechny ingredience na omáčku vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a odložte stranou.
- Cuketové nudle nebo těstoviny vařte v osolené vodě tak, aby byly al dente. Sceďte je a smíchejte s omáčkou romesco.
- Posypte najemno nastrouhaným sýrem a čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
PRIMA TIPY: Hotové jídlo můžete posypat lístky rukoly. Těstoviny a cuketové nudle můžete i nakombinovat – lze je vařit dohromady, cuketové nudle vhoďte do hrnce s těstovinymi asi 2 minuty před koncem vaření. Jídlo bude dostatečně syté, ale díky cuketě příjemně odlehčené. Nakládané papriky se prodávají buď v oleji, nebo v octovém nálevu. Pokud máte ty v oleji, můžete do nich přidat lžíci jablečného octa navíc, aby byly trochu kyselejší.