Kuličky
- kuřecí stehenní řízek 500 g
- kapusta 50 g
- cibule 50 g
- dijonská hořčice 1 lžíce
- čerstvé oregano 2 snítky
- feta 70 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- olivový olej (nebo řepkový)
Špagety
- špagety (cuketové špagety) 4 hrsti
- česnek 1 stroužek
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- máslo 40 g
- olivový olej
- strouhaný parmazán
- bazalka (čerstvá)
- citron (měsíčky k podávání)
Postup přípravy
- Maso na kuličky umelte v mlýnku na maso nebo si ho nechte namlít u řezníka, případně ho můžete nasekat nožem co nejjemněji.
- Troubu zapněte na 180 stupňů. Fetu rozmačketej vidličkou a smíchejte s namletým masem. Kapustu a cibuli také nakrájejte najemno. Přidejte oregano, hořčici, asi lžičku soli a trochu čerstvě mletého pepře. Vlhkýma rukama vytvořte kuličky o průměru asi 4 cm (celkem asi 15 kousků).
- V pánvi se silným dnem rozehřejte trochu oleje a na vyšším plameni orestujte kuličky. Stačí jen hezky dozlatova asi 5 minut, poté je vložte dopéct do trouby na dalších 5–10 minut. Kuličky vyndejte na ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.
- Pokud máte menší pánev než průměr 25 cm, raději špagety připravte nadvakrát. Nudle by se totiž místo restování mohly začít dusit a pustily by příliš tekutiny. Rozehřejte si máslo se lžící olivového oleje a vhoďte špagety. Přidejte citronovou kůru a šťávu, opékejte 1 minutu a přidejte česnek.
- Servírujte ještě teplé s kuličkami, čerstvě strouhaným parmezánem, lístky bazalky a citronovými měsíčky.