Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ikonické britské jídlo fish and chips má židovské kořeny. Ve válce zachraňovalo životy

Fish and chips v papírovém obalu

Fish and chips v papírovém obalu Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Fish and chips v papírovém obalu

Fish and chips v papírovém obalu Zdroj: istock.com

Jeden z nejbritštějších pokrmů je určitě fish and chips pokapané octem, zabalené do novin a konzumované venku za chladného počasí. Oblíbené jídlo vzniklo spojením severní a jižní tradice. Na vrcholu popularity tohoto pokrmu ve 20. století bylo v Británii 35 000 poboček, kde bylo možné si fish and chips vychutnat. I dnes lidé zkonzumují každý rok 360 milionů porcí.

Seznam.cz banner

Dozlatova smažená kombinace ryb a hranolků je tak hluboce zakořeněná v britské kultuře, že si lze jen stěží představit dobu, kdy v místních čtvrtích lidé hledali okénko s tímto tradičním jídlem. Příběh o původu fish and chips je složitější, než by mohla naznačovat zakořeněná britská nálada.

Tradice táhnoucí se z muslimské Evropy

Kořeny tohoto oblíbeného pouličního jídla sahají stovky let do historie – k Židům prchajícím před zákony, které byly přijaty na Pyrenejském poloostrově v 15. století. Před tím žili muslimové, křesťané a židé stovky let v relativním míru pod maurskou nadvládou na území známém jako Al-Andalus. Situace se se sílícím vlivem křesťanů rapidně změnila. Judaismus byl postaven mimo zákon a monarchové trvali na vyhnání všech Židů z poloostrova.

Anglie jako nový domov

Zatímco mnozí uprchli, někteří Židé zůstali. Buď konvertovali ke křesťanství, nebo novou víru předstírali a pokračovali v tajném praktikování judaismu. Jak se náboženské násilí zhoršovalo, mnozí se rozhodli uprchnout do jiných částí Evropy a velký počet Židů se usadil v Anglii.

Židé se v novém prostředí museli rychle vzpamatovat a začít fungovat. Otázkou zůstával židovský svátek šabat, který začíná v pátek večer s východem první hvězdy a končí v sobotu západem slunce. Při něm se nesmí jakkoliv manipulovat s ohněm, pracovat ani vařit. Španělští Židé tak konzumovali rybu obalenou v těstíčku z mouky, kterou si připravili v pátek odpoledne. Těsto uchovalo rybu tak, že ji bylo možné konzumovat studenou i druhý den.

Fish and chips ve skle aneb Smažená treska s lehkým bramborovým salátem Recepty

Fish and chips ve skle aneb Smažená treska s lehkým bramborovým salátem

17
Fish and chips z tresky s hráškovým dipem a domácí majonézou Recepty

Fish and chips z tresky s hráškovým dipem a domácí majonézou

17
Fish and chips Recepty

Fish and chips

14
Fish and chips Recepty

Fish and chips

11

Ryba na židovský způsob

Pro Židy se tato ryba stala nedílnou součástí a přiblížení k jejich ztracenému domovu a identitě. Ryba se brzy stala hitem. Židovští přistěhovalci brzy začali prodávat smažené ryby na ulicích. Již v roce 1781 se v jedné britské kuchařce zmiňuje „příprava ryb na židovský způsob“, a dokonce prezident Thomas Jefferson po návštěvě Anglie napsal zmínku o zkušenosti se „smaženými rybami na židovský způsob“. Dokonce se o skladu smažených ryb v roce 1839 zmiňuje Charles Dickens ve svém románu Oliver Twist.

Revoluce v technice i ve fish and chips

Ale až od druhé poloviny 19. století se židovské smažené ryby plně přenesly do kultury londýnských ulic k širokému obyvatelstvu. Pokrm se dostal do povědomí převážně díky nástupu průmyslového rybolovu a rozsáhlým železničním tratím. Spotřeba smažených ryb s těmito technologickými pokroky raketově vzrostla.

Vyzkoušejte také recept na šťavnaté holandské řízky se sýrem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Záhadné hranolky

Předpokládá se, že brambory byly do Anglie přivezeny z Nového světa v 17. století sirem Walterem Raleighem. Francouzi pak údajně vynalezli smažené bramborové lupínky. Britové na sebe dlouho nenechali čekat a vymysleli jedno z jejich nejznámějších pouličních jídel založené na smažené rybě a bramborových hranolkách.

Nicméně přesné datum první přípravy hranolků na britském území je nejasné. Hranolky sloužily jako základní levná potravina průmyslového severu někdy od poloviny 19. století, zatímco smažená ryba se už nějakou dobu pojídala v londýnském East Endu – čtvrti pouličních jídel, obchodů a barů.

Vyzkoušejte recepty na nejlepší domácí hranolky z brambor i jiné zeleniny

Vyzkoušejte recepty na nejlepší domácí hranolky z brambor i jiné zeleniny

Když sever potkal jih

Obyvatelstvo brzy usoudilo, že dát dohromady smaženou rybu a hranolky je velmi chutná kombinace propojující celý ostrov, a tak se zrodil britský národní pokrm fish and chips. Mnoho historiků tvrdí, že židovský kuchař jménem Joseph Malin otevřel první fish and chips obchod v roce 1860 v Londýně. Podnik byl tak úspěšný, že zůstal v provozu až do 70. let 20. století. Další fish and chips obchody byly původně malé rodinné podniky, často vytvořené v přední části domu.

Fish and chips v dobách temna

V roce 1910 bylo ve Spojeném království 25 000 obchodů s fish and chips, které dokonce zůstaly otevřené i během 1. světové války. V největší krizi, kdy se jídlo rozdělovalo na příděl, se k chlebu a vejcím přidalo právě fish and chips. Stejný postup zafungoval i za druhé světové války. Podle legendy se britští vojáci, kteří se v den D vylodili na pláži v Normandii, navzájem identifikovali tak, že křičeli „fish“ a čekali na zakódovanou odpověď „chips“.

Zdroj: docksidehhi, historic-uk

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky válka jídlo Velká Británie Anglie ryby Evropa obchod fish and chips brambůrky pokrm hranolky historie jídla smažená ryba historie Velké Británie

Návrhy pro vás

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček Předkrmy a chuťovky

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Sladké

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti Recepty

Pečená kuřecí stehna v česnekové omáčce – šťavnatý oběd pro milovníky krémové chuti

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku Sladké

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat PR článek

Připravte si domácí džemy plné ovocné chuti. Poradíme vám, jaké výrobky budete potřebovat

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře Hlavní jídla

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Prostřeno!
Prostřeno: Nadýchané kávové tiramisu

Prostřeno: Nadýchané kávové tiramisu

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborové lokše s trhaným vepřovým masem a červeným zelím

Prostřeno: Bramborové lokše s trhaným vepřovým masem a červeným zelím

Prostřeno!
Prostřeno: Salát caprese s burratou

Prostřeno: Salát caprese s burratou

Prostřeno!
Prostřeno: Pařížská cibulová polévka

Prostřeno: Pařížská cibulová polévka

Nápoje
Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Sladké
Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Soutěžící
Kristian Szinai byl přihlášen budoucím tchánem

Kristian Szinai byl přihlášen budoucím tchánem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku Sladké

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin Sladké

Těhotnej kuchař: Kynuté knedlíky s tvarohovou náplní – sladké hlavní jídlo z tradičních českých surovin

Maso
Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Kuře na paprice podle restaurace Lokál – hvězda domácí kuchyně v perfektním provedení chutná lépe než od babičky

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi Maso

Řecké kuřecí souvlaki s tzatziki – prázdninová klasika, kterou zvládnete i doma na pánvi

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Maso

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Předkrmy a chuťovky
Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Nápoje
Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji Předkrmy a chuťovky

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Hlavní jídla
Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí Hlavní jídla

Kari miska s vajíčkem natvrdo – zdravý a sytý oběd plný chutí

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Sladké
Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta Sladké

Jahodový dort s citronovým krémem – svěží moučník oslavuje začátek léta

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Přílohy
Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

prima-cnn-news

Blažek ve Sněmovně: Svědomí mám čisté, jenom jsem hlupák ON-LINE: Blažek dal lekci Babišovi, řekl Fiala a položil mu otázku ohledně odchodu z politiky Silné bouřky se rychle blíží k Česku, hrozí supercely a kroupy. MAPA ukazuje rozdělené Česko

prima-zeny

Velká vlasová proměna: Mistrovská balayage udělala z neutrální Žanety bohyni léta Chcípni, křičí Bětka. Mikea se pokusí otrávit hadím jedem Vémola otevřeně o dětství plném drilu: Táta byl tvrdý, já chci být svým dětem oporou

prima-zoom

Poznejte rozdíl: Levhart nebo jaguár? Maddie beze stopy zmizela, když jí byly tři roky. Naději po 18 letech přináší speciální přístroj Pavoučí jed člověka ochromí jen v určitých případech. Rozhoduje, čím se pavouk živí

prima-fresh

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Jak zabránit plesnivění čerstvých jahod? Tyto 3 triky při skladování opravdu fungují

prima-cool

Jak začínal Bond: první trailer Deník princezny 3 se zřejmě bude natáčet v Česku. Filmaři už vybírají zámek Prima pouští do světa dokumentární sérii Karel vs. Karlos. Intimní zpověď sledoval s dojetím, obklopen rodinou a přáteli

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Sandra Bullock ví, jaké zaměstnání vás nejvíc zocelí. A překvapivě to není herectví Provdala se za panáka, ten jí zlomil srdce: Influencerka obvinila hadrového manžela z nevěry

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Bydlení Jarka Nohavici. Vlastní vilu v Ostravě, byt v Praze a další nemovitosti Udělejte si gumové medvídky doma. Zkuste jahodové, hruškové i netradiční lipové a bezové

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.