Suroviny
- treska 2 porce
- vejce 1 ks
- cukr 1 lžička
- perlivá voda 125 ml
- hladká mouka 75 g
- citron 1 ks
- brambory 250 g
- olej (olivový nebo rostlinný,na brambory) 3 lžíce
- řepkový olej (na smažení)
- mražený hrášek 200 g
- máslo 50 g
- máta (čerstvá ) 1 hrst
- sůl
Majonéza
- žloutek 2 ks
- slunečnicový olej 150 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- dijonská hořčice 2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Den předem vyndejte tresku z mrazničky a nechte šetrně rozmrznout v chladničce. Poté rybu lehce osušte, naporcujte na větší kusy a osolte.
- Brambory očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte s olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 45 minut.
- Mezitím připravte dip. Hrášek vložte do vroucí osolené vody na 2 minuty, slijte, přidejte máslo a rozmačkejte. Nakonec vmíchejte nasekanou mátu.
- Všechny ingredience na domácí majonézu by měly mít pokojovou teplotu. Stačí je dát do vysoké nádoby, až dolů ponořit tyčový mixér a pomalu s ním vyjet nahoru. Výslednou chuť můžete doladit podle svého, přidat více citronové šťávy či dijonské hořčice. Hotovou majonézu dejte vychladit.
- Nyní přichází na řadu těstíčko. Smíchejte mouku s cukrem, pak přidejte žloutek a perlivou vodu. Umíchejte dohladka. Bílek vyšlehejte do pěny a lehce vmíchejte do těstíčka. Až budou brambory téměř hotové, rozpalte pánev s olejem. Rybí kousky namáčejte v těstíčku a smažte na pánvi 2 minuty z každé strany. Vyjměte, nechte na ubrousku odsát přebytečný tuk a můžete servírovat.
Rybí boxxi – pro zdravý životní styl
Rybí maso je bohatým zdrojem živin a tělu prospěšných tuků. Islandské ryby se navíc vyznačují velmi nízkým obsahem těžkých kovů. Právě tento typ ryb, který odborníci doporučují konzumovat i několikrát týdně, najdou zákazníci v nabídce e-shopu Boxxi. Kromě tradičních druhů jako treska tmavá, treska obecná, arktický losos, tuňák jsou to i ty méně známé a chuťově velmi zajímavé jako okouník, mořský ďas nebo siven severní. Nechybí ani delikatesy v podobně uzeného lososa či halibuta. Ke každé rybě si mohou zákazníci vybrat víno z produkce malých tuzemských i zahraničních vinařství, které se k ní chuťově hodí nejlépe.