Britská klasika, tentokrát s pivním těstíčkem, a dvakrát smažené hranolky.
4 porce
60 minut
Suroviny
olej nebo tuk
Na chipsy
brambory
1 kg
Na těstíčko
mouka s kypřícím práškem
100 g
škrobová moučka
100 g
dobře vychlazené světlé pivo
300 ml
Na rybu
filety z tresky
700 g
bílá pšeničná hladká mouka
2 lžíce
měkký rozšťouchaný hrášek při podávání
Postup přípravy
Hranolky: Rozehřejte olej nebo tuk na 130–140 °C. Brambory nakrájejte na hranoky a dobře je propláchněte. Kuchyňskou utěrkou je co nejlépe osušte. Smažte brambory, v několika várkách – pokud je třeba, asi 10 minut nebo dokud nebudou velmi lehce zlatavé a na omak celé skoro měkké. Potom je vyndejte z tuku, rozložte na kuchyňské utěrky a nechte vychladnout. Můžete je dát do lednice, kde vydrží v tomto stavu i několik hodin, dokud nebudete připraveni vařit.
Těstíčko: V míse smíchejte mouku a škrobovou moučku, ochuťte solí a pepřem a lehce všlehejte pivo. Nemějte obavu, když bude těsto trochu hrudkovité – je to lepší, než je příliš přešlehat.
Ryba: Rozehřejte olej nebo tuk na 180–190 °C. Na talíř dejte mouku, ochuťte ji solí a pepřem. Rybu osušte poklepáním kuchyňské utěrky a obalte v mouce. Oklepněte přebytek mouky. Potom rybu namočte do těstíčka tak, aby se kompletně obalila a opatrně ji ponořte do rozpáleného tuku a dávejte pozor, pokud by vystříknul. Rybu smažte 4–5 minut, potom ji obraťte a smažte další 2–4 minuty, dokud nebude mít rovnoměrnou barvu. Pokud bude potřeba, smažte rybu ve dvou várkách a tu první uchovejte v teple, zatímco se bude dělat ta druhá. Ryby uchovejte v teple, dokud nebudou hotové hranolky.
Hranolky vraťte do tuku rozehřátého na 180–190 °C a smažte 4–5 minut, dokud nebudou zlaté a křupavé. Dobře je osušte a podávejte okamžitě s rybou a šťouchaným hráškem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.