Affogato – osvěžující káva se zmrzlinou

Moje hodnocení
10x

Klasický italský dezert se skvěle hodí k zakončení dobrého jídla. Není nic jednoduššího než káva se zmrzlinou. Likér není nutný, ale obé harmonicky spojí. Co znamená affogato? Utopený. Zmrzlina utopená v kávě. Hořkosladký konec.

6 porcí
10 minut
italská

Suroviny

  • vanilková zmrzlina 12 kopečků (400 ml)
  • Frangelico, Amaretto nebo jiný italský likér (lze vynechat) 6 lžic
  • horká silná káva (espresso) 360 ml

Postup přípravy

  1. Do 6 šálků, sklenic nebo misek dejte po 2 kopečcích zmrzliny. Každou porci pokapejte 1 lžící likéru a přelijte 60 ml kávy.
  2. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Frangelico je signifikantní lískooříškový likér z italského města Canale, kde se vyrábí od roku 1978. Recept ale prý vymyslel františkánský mnich Fra Angelico v 17. století, podle kterého je likér pojmenovaný. Likér Amaretto je hořčejší a vyrábí se z mandlí.

Další originální recepty inspirované italskou mafiánskou ságou Kmotr najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty