Pokud patříte mezi ty, kteří se ani v parném létě neobejdou bez kávy, máme pro vás tip, jak skloubit své potěšení a zároveň se příjemně osvěžit. Řešením je ledová káva!
Hit letošního léta: Tak trochu jiná ledová káva
Klasická příprava, kdy se do sklenice nalije horké espresso, zalije se studeným mlékem a přidají se kostky ledu, je sice také osvěžující, ale pro skutečné milovníky dobré kávy je v tomto nápoji dosti nabytečná voda z ledových kostek, která nápoj zbytečně ředí.
A přitom existuje jednoduchý způsob, jak se tomu vyhnout. Připravte si zmrazené kostky kávy, které pak stačí zalít teplým mlékem a můžete si vychutnat plnou chuť ledového macchiata.
Základem je samozřejmě kvalitní a silná káva, ideálně překapávaná nebo z frenchpressu. Pokud kávu sladíte, oslaďte ji ještě před zmrazením.
Do vysoké sklenice dejte kostky zmrazené kávy. Můžete přidat trochu oblíbeného likéru, například Baileys nebo Kahlua. Sklenici zalijte vlažným nebo teplým mlékem, aby se káva začala rychleji rozpouštět. Použijte klasické plnotučné mléko nebo mléko mandlové. Pokud je na vás výsledný nápoj příliš silný, můžete podle chuti přihodit pár kostek ledu.
Připravila Klára Michalová