Sváteční to-do list bývá delší než seznam pohádek v televizi. Uklízení, dárky, pečení, vaření… A den má pořád jen 24 hodin. Šéfkuchaři restaurací Together sice neumějí zastavit čas, ale mají recepty a tipy, díky kterým se o svátcích vaří s lehkostí.
Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová? Zdroj: Struhadlo
Co neopomenout při vaření bramborového salátu a proč je kvalitní strouhanka pro řízek klíčová? Zdroj: Struhadlo
Sváteční to-do list bývá delší než seznam pohádek v televizi. Uklízení, dárky, pečení, vaření… A den má pořád jen 24 hodin. Šéfkuchaři restaurací Together sice neumějí zastavit čas, ale mají recepty a tipy, díky kterým se o svátcích vaří s lehkostí.
Bramborový salát je král štědrovečerní tabule, legenda facebookových skupin a jídlo, u kterého se neřeší, jestli, ale kolik ho letos bude. Ať už mícháte salát podle babičky, nebo každý rok zkoušíte něco nového, šéfkuchař Lukáš Soukup z Brambor na Pankráci dobře ví, co bramborám svědčí.
„Varný typ A drží po uvaření perfektně tvar, což je u bramborového salátu zásadní. Má jemně voskovitou strukturu a nízký obsah škrobu, takže se při míchání nerozpadá.“
„Vždycky ve slupce a v dobře osolené vodě. Loupeme je ještě teplé – jde to snáz a brambora se zároveň trochu vypaří, takže salát pak nezřídne. A úplně klíčové je nechat je zchladnout, než se začnou krájet. Teplé brambory se lámou.“
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborový salát
„Ideálně v lednici, v uzavřené nádobě, aby nenasál ostatní pachy. Doporučuji sníst do 3 dnů – pak už ztrácí na chuti i textuře.“
Suroviny:
800 g brambor varného typu A
200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
40 g sterilovaného hrášku
½ jablka
100 g kyselých okurek
2 ml octa
4 g soli
2 vejce vařená natvrdo
80 g majonézy
40 g bílého jogurtu
40 g plnotučné hořčice
20 ml láku z okurek
Jak na bramborový salát? Zdroj: Brambory na Pankráci
Postup přípravy:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, poté oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, krátce povařte (blanšírujte) v osolené vodě s trochou octa a nechte okapat.
Přidejte na kostičky nakrájené jablko, kyselé okurky, vařená vejce a sterilovaný hrášek.
Smíchejte s majonézou, jogurtem, hořčicí, lákem z okurek a osolte dle chuti.
Řízky. Nejvěrnější parťák bramborového salátu, dvojice, která k sobě patří tak pevně, že si je bez sebe málokdo na Štědrý večer umí představit. A základem úspěchu je kvalitní, ideálně domácí, strouhanka. „Strouhanka je u řízku alfa a omega. Když dobře drží a pěkně se propeče, máte hotovo,“ říká Petr Břenek, šéfkuchař pardubické restaurace Struhadlo. Když je strouhanka čerstvá, lépe drží na mase a krásně se propeče.
Kompletní recept najdete ZDE: Smažený vepřový řízek
„Dobré smažení začíná správným olejem. Hledejte olej s vysokým kouřovým bodem, sáhněte například po řepkovém nebo arašídovém. Slunečnicový olej je méně stabilní,“ radí Břenek. Oleje musí být dost a teplota by se měla pohybovat mezi 170 a 180 °C. Jak poznat, kdy začít smažit? Ponořte do oleje vařečku, a pokud se kolem ní tvoří bublinky, je čas začít. Kapka oleje nebo mléka v trojobalu zajistí, že bude obal více lepit. Jemná strouhanka se dá snadno vylepšit parmezánem, paprikou, sušeným česnekem, bylinkami nebo semínky. U ryb funguje citronová kůra, kopr a sezam.
Připravte si doma poctivé řízky! Zdroj: Struhadlo
Kapří řízky jsou klasika, ale ne pro každého. „Menší kousky jsou často úspěšnější. Rychle se propečou a chuť je jemnější,“ radí Břenek. Kapří hranolky obalené v panko strouhance s citronovou kůrou připomínají rybí prsty a chutnají i těm, kteří kapra běžně odmítají.
Fanoušci asijských chutí mohou zkusit marinádu ze sójové omáčky, zázvoru a sezamového oleje. A kdo dává přednost vege variantám, může sáhnout po tofu, celeru, lilku, cuketě nebo houbách. „Celer je za mě největší překvapení – po obalení a osmažení má až masovou strukturu,“ doplňuje.
Zdroj: Together
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
lajk
prima-living