I ti, kteří dávají na Štědrý večer přednost alternativám v podobě smaženého řízku nebo třeba pečeného lososa, dobře vědí, že nejtradičnějším večerním chodem je rozhodně kapr. Možná vás ale překvapí, že na českých vánočních stolech ho nevídáme zase tak dlouho.
Proč máme na Vánoce právě kapra? S bramborovým salátem ho Češi začali jíst až po válce
Již od nepaměti byl štědrovečerní stůl plný dobrého jídla. Jeden z nejdůležitějších dnů v roce totiž představoval svátek hojnosti. Zakončení adventního půstu se oslavovalo několika chody, ve středověku a raném novověku se však jednalo o jídla velmi prostá. Nechyběl houbový kuba, kterého mnozí pečou i dnes, zelňačka, kaše ze sušeného ovoce, klobása nebo opražený hrách. Uprostřed stolu ležela velká vánočka, která symbolizovala zavinutého malého Ježíška. Kapra bychom však u většiny hledali marně. Zastupovalo ho akorát pečivo ve tvaru ryby. I když si ji mnoho rodin nemohlo dopřát, katolíci považovali rybu za postní dobrotu a Štědrý den byl posledním dnem adventního půstu.
Kapr na českých stolech
Důvod absence dnes tradičního chodu byl prostý. Ryby byly drahé a nedostupné zboží. Mezi chudší vrstvou tomu tak dokonce zůstalo až do meziválečného období. Ti bohatší si ji vychutnávali už od 13. století. Kapr se však postupem času v České republice stal levnou pochoutkou a byl cenově mnohem dostupnější než kachna nebo krůta. Právě kolem 15. a 16. století nastal největší rozmach rybníkářství v České republice, a to především v Jižních Čechách, které jsou označovány jako „země rybníků“.
Připravte smaženého kapra podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE
Se salátem až později
Nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerního kapra popisuje úpravu načerno. Ryba se připravovala tři dny dopředu a podávala se s bramborovými šiškami. Kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni začal objevovat až v meziválečném období. Připravila ho ve své kuchařce jedna z nejznámějších českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová v roce 1924.
Mimo nás si na této rybě o Vánocích pochutnávají zejména na Slovensku a v Polsku. Oblíbily si ho však i některé rodiny v Maďarsku, Rakousku, Německu a Chorvatsku.
zdroj: kafkadesk.org, ceskykapr.cz
Vyzkoušejte recept na klasický bramborový salát podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima