Suroviny
- brambory (velké) 2 ks (cca 600 g)
- sůl 3 lžičky
- vejce (velké) 1 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- mrkev (větší) 1 ks
- šunka 2 silnější plátky (cca 60 g)
- rýžový ocet 1 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý)
- majonéza (nejlépe japonská Kewpie) 4-6 lžic
Postup přípravy
- Oloupejte 2 velké brambory a nakrájejte je na 4cm dílky. Měly by být zhruba stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily.
- Vložte brambory do středně velkého hrnce a přidejte studenou vodu tak, aby byly ponořené. Do hrnce přidejte 2 lžičky soli a vodu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, sejměte pokličku a snižte teplotu na střední. Vařte na mírném ohni, dokud špejle hladce nepropíchne bramboru, asi 15 minut.
- Vodu z hrnce úplně slijte a vraťte hrnec s bramborami zpět na sporák na střední teplotu, aby se zbývající voda zcela odpařila, a neustále hrncem třepejte, aby se nepřichytily. Když v hrnci nezůstane žádná tekutina, stáhněte jej z ohně.
- Brambory lehce rozmačkejte a nechte v nich malé kousky pro lepší strukturu. Brambory přendejte do velké mísy. Do ještě horkých brambor přidejte 1 lžíci rýžového octa a čerstvě mletý černý pepř. Odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím v malém hrnci uvařte při mírném varu velké vejce natvrdo, trvá to 11–12 minut. Poté vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Nakrájejte ho na menší kousky a nechte stranou, aby úplně vychladlo.
- Salátovou okurku omyjte, podélně rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké plátky. V misce lehce osolte 1/2 lžičkou soli a nechte asi 5 minut odstát.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na velmi tenké nudličky julienne, ideálně pomocí mandolíny. Poté je v misce promíchejte s 1/2 lžičkou soli a nechte 5-7 minut odstát. Pokud nezvládnete nakrájet velmi tenké nudličky, raději mrkev místo nasolení 1 minutu blanšírujte (povařte ve vroucí vodě a poté šokově schlaďte v ledové vodě).
- Nasolenou okurku a mrkev vložte do cedníku a rychle propláchněte pod tekoucí vodou. Zeleninu vymačkejte, aby se zbavila přebytečné vody. Dejte ji zatím stranou.
- Šunku nakrájejte na proužky.
- Přidejte všechny připravené ingredience do mísy s vychladlými bramborami a vše promíchejte. Přidejte 4 lžíce majonézy a dobře promíchejte. Případně můžete přidat i další dvě lžíce majonézy, podle toho, jaká struktura vám vyhovuje.
- Bramborový salát před podáváním uložte na 30-60 minut do chladničky.
PRIMA TIP: Japonský bramborový salát se skvěle hodí k řízku nebo k jakémukoli smaženému masu. Perfektní je i jako součást pohoštění na večírek. A zbytek si můžete zabalit do krabičky do práce, třeba s plátkem sekané. V lednici salát vydrží 3–4 dny.
Japonský bramborový salát Zdroj: iStock
Chcete vsadit raději na klasiku? Připravte tradiční bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE