redakce Prima FRESH

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Moje hodnocení
18x

Bramborový salát najdeme v mnoha světových kuchyních. Liší se v použitých ingrediencích, ale i ve struktuře. V Japonsku je populární salát ze šťouchaných brambor, díky tomu vznikne kompaktní, až krémová směs, ideální třeba do krabičky do práce. U nás by tento způsob skvěle pasoval na chlebíčky. Syrová nebo lehce blanšírovaná zelenina dodá salátu příjemný křupavý akcent.

2 porce
90 minut
japonská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte 2 velké brambory a nakrájejte je na 4cm dílky. Měly by být zhruba stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily.
  2. Vložte brambory do středně velkého hrnce a přidejte studenou vodu tak, aby byly ponořené. Do hrnce přidejte 2 lžičky soli a vodu přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, sejměte pokličku a snižte teplotu na střední. Vařte na mírném ohni, dokud špejle hladce nepropíchne bramboru, asi 15 minut.
  3. Vodu z hrnce úplně slijte a vraťte hrnec s bramborami zpět na sporák na střední teplotu, aby se zbývající voda zcela odpařila, a neustále hrncem třepejte, aby se nepřichytily. Když v hrnci nezůstane žádná tekutina, stáhněte jej z ohně.
  4. Brambory lehce rozmačkejte a nechte v nich malé kousky pro lepší strukturu. Brambory přendejte do velké mísy. Do ještě horkých brambor přidejte 1 lžíci rýžového octa a čerstvě mletý černý pepř. Odstavte a nechte vychladnout.
  5. Mezitím v malém hrnci uvařte při mírném varu velké vejce natvrdo, trvá to 11–12 minut. Poté vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Nakrájejte ho na menší kousky a nechte stranou, aby úplně vychladlo.
  6. Salátovou okurku omyjte, podélně rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké plátky. V misce lehce osolte 1/2 lžičkou soli a nechte asi 5 minut odstát.
  7. Mrkev oloupejte a nakrájejte na velmi tenké nudličky julienne, ideálně pomocí mandolíny. Poté je v misce promíchejte s 1/2  lžičkou soli a nechte 5-7 minut odstát. Pokud nezvládnete nakrájet velmi tenké nudličky, raději mrkev místo nasolení 1 minutu blanšírujte (povařte ve vroucí vodě a poté šokově schlaďte v ledové vodě).
  8. Nasolenou okurku a mrkev vložte do cedníku a rychle propláchněte pod tekoucí vodou. Zeleninu vymačkejte, aby se zbavila přebytečné vody. Dejte ji zatím stranou.
  9. Šunku nakrájejte na proužky.
  10. Přidejte všechny připravené ingredience do mísy s vychladlými bramborami a vše promíchejte. Přidejte 4 lžíce majonézy a dobře promíchejte. Případně můžete přidat i další dvě lžíce majonézy, podle toho, jaká struktura vám vyhovuje.
  11. Bramborový salát před podáváním uložte na 30-60 minut do chladničky.
PRIMA TIP: Japonský bramborový salát se skvěle hodí k řízku nebo k jakémukoli smaženému masu. Perfektní je i jako součást pohoštění na večírek. A zbytek si můžete zabalit do krabičky do práce, třeba s plátkem sekané. V lednici salát vydrží 3–4 dny.

Chcete vsadit raději na klasiku? Připravte tradiční bramborový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů