Suroviny
- brambory (salátové ) 600 g
- vejce 2 ks
- mrkev 1 ks
- celer 20 g
- mražený hrášek 1 hrst
- kyselé okurky 1 ks
- hořčice 1 lžička
- majonéza 6 lžic
- zakysaná smetana 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do hrnce naskládejte omyté, neoloupané brambory a zalijte je vodou tak, aby byly celé ponořené. Přidejte 1 lžičku soli a přiveďte k varu.
- Zatímco se vaří brambory, uvařte si vejce natvrdo. Mrkev a celer oškrábejte a nakrájejte na drobné kostičky. Kyselou okurku také nakrájejte na drobné kostičky. Z mrazáku vyndejte hrášek, aby před vařením povolil.
- Do jiného hrnce nalijte vodu, osolte ji, přiveďte k varu a nasypte do ní kostičky mrkve a celeru. Nechte je vařit asi 5 minut, aby zelenina změkla.
- Uvařené brambory nechte vychladnout a pak je oloupejte, stejně tak obě natvrdo uvařená vejce. Přes kolečko se síťkou na krájení protlačte brambory a vejce do velké mísy. Přidejte všechnu zeleninu, hořčici, majonézu a zakysanou smetanu. Opatrně promíchejte a osolte a opepřete podle chuti.
- Salát dejte odležet přes noc do lednice, získá tím svou typickou chuť.
Připravte klasický česko-slovenský bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE