Suroviny
- brambory (typu A nebo Grenaille) 1 kg
- cibule (menší bílá ) 1 ks
- červená cibule (menší ) 1 ks
- pažitka (jemně nasekaná) 2 lžíce
- zakysaná smetana (kvalitní a tučná ) 200 g
- majonéza (pivní majonéza Ossegg) 5 lžic
- slanina (kvalitní uzená ) 100 g
- sýr s modrou plísní (např. uzená niva) 100 g
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý 3 kuličky
- bobkový list 2 ks
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pivní majonéza ossegg
- žloutek 3 ks
- hořčice (ostrá ) 1 lžička
- černé pivo (např. Balthasar 13 OSSEGG) 50 ml
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- slunečnicový olej 200 ml
- drcený kmín
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Majonéza: Tyčovým mixérem spojte žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidávejte olej a šlehejte do požadované konzistence majonézy.
- Salát: Brambory dobře umyjte pod studenou vodou a uvařte doměkka v osolené vodě, do které přidejte divoké koření a větvičku rozmarýnu. Nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Ideálně použijte brambory Grenaille, které nemusíte loupat, stačí je jen rozpůlit.
- Všechny druhy cibulí pokrájejte velmi najemno.
- Zakysanou smetanu osolte a opepřete, spojte s majonézou.
- Uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujte dozlatova, slijte tuk a nechte vychladnout.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
- Dochuťte solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
- Salát můžete ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavte semínek a pažitkou.
Pivovarská restaurace Ossegg, Římská 45, Praha 2https://praha.ossegg.com/