Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Linecké cukroví

do 1 hodiny
Linecké cukroví
Linecké cukroví Autor: FOODLOVER.CZ
Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po generace úspěšný recept...
Reklama

Recept jsme si vypůjčili od Terezy z blogu Foodlover.cz. Pochází od její babičky a striktně respektuje zásadu 3 díly mouky : 2 díly másla : 1 díl cukru. Ideální příležitost provonět si byt vanilkou… Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky :)

Linecké cukroví Foto: FOODLOVER.CZ

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

 

Reklama

Postup

  1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosijeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka, hrubý "písek", co nám zbude v sítku, nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
  2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho na 34 menší kusy, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.
  3. Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.
Reklama

Linecké cukroví Foto: FOODLOVER.CZ

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

Linecké cukroví Foto: FOODLOVER.CZ

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama