Praha, Valtice nebo Dunajovice: 4 tipy na vinařské akce během letošního května

Milujete víno? Pak se vám dnešním článkem trefíme přesně do chuti! Květnový měsíc se totiž ponese v duchu vína, především toho růžového. Takže pokud ještě nemáte plány vyřešené, určitě se můžete inspirovat.

Přivítejte na Pražském hradě máj sklenkou růžového vína

Svátek růžových vín proběhne tradičně 1. května od 11 do 19 hodin přímo na Svatováclavské vinici v areálu Villy Richter. Akce je určená nejen pro milovníky moravských a českých rosé, ale všem, kteří se rozhodli strávit sváteční den stylově ve společnosti svěžích a hravých růžových vín z moravských a českých vinic. Převažovat budou mladá růžová vína zejména ročníku 2023, který se už během listopadových svatomartinských oslav ukázal jako ročník povedený. Mezi prezentovanými víny však najdete i některá vína starší. A chybět nebudou ani růžové sekty, perlivá vína a opět také vinné střiky. Samozřejmostí je i občerstvení. Akce je pořádána Vinařským fondem a každoročně přivítá tisíce návštěvníků.

Vstupné

Vstupné činí 250 Kč na místě a 200 Kč v předprodeji. Zahrnuje: vstup, degustační sklenici, dobíjecí čip a informační brožuru. Za každý vzorek vína o objemu 0,5 dl zaplatí návštěvníci 25 Kč prostřednictvím dobíjecího čipu, který je možné nabít na libovolnou částku. Přijímají se i platební karty.

A jaká jsou moravská a česká růžová?

Česká republika se vyznačuje mimořádnou odrůdovou pestrostí. Hlavním rysem našich růžových vín je tedy bohatství nabídky, jednak tedy odrůdové, ale také podle způsobu zpracování, zbytkového cukru a kyselin, aromatické a chuťové rozmanitosti atd. Má také výbornou geografickou polohu, což se odráží v povaze vín, která jsou navíc vyráběna s láskou a péčí našich vinařů. Moravská a česká růžová vína jsou tedy nejčastěji příjemně ovocná a květinová s širokou škálou tónů ve vůni i chuti. Chuť s vůní skvěle ladí a je doplněna buď o svěží kyselinku či příjemný zbytkový cukr.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes šest tisíc lahví převážně růžového vína. Mezi stálicemi se objeví i řada nových vinařství, například Bílé Karpaty vinařství, Rodinné vinařství Jedlička, Tanzberg, Vinařství Vít Sedláček, Vrbice, Vinařství Volařík, Víno Hnidák nebo Víno J. Stávek.

„Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby s růžovým logem festivalu. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici od Crystalex Nový Bor, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně. Pokud návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ popsal Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 19 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům. „Vždy se snažíme vybírat gastronomii tak, aby se dobře snoubila s růžovými víny. Chybět tak nebudou například balkánské speciality, především pljeskavica, řemeslná pizza, francouzské sýry a klobásky, mexické guacamole, klasická poctivá grilovaná klobása a špekáček, slovenské pagáčky, středomořské delikatesy a řada dalších pochutin. V nabídce bude i nealko, skvělá káva nebo pivo,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Valtické vinné trhy 2024 už za dva týdny!

Ve dnech 10. a 11. května se do hlavního města vína Valtic sjedou milovníci tohoto ušlechtilého nápoje nejenom z Česka. Koná se zde totiž již 57. ročník oblíbené celostátní výstavy vín – Valtické vinné trhy 2024. S více než stošedesátiletou tradicí se jedná také o nejstarší celostátní soutěž vín v České republice s mezinárodní účastí a právem je tak označovaná jako vinařský Wimbledon. Akci pořádá společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích.

Valtické vinné trhy probíhají každoročně v květnu v prostorách renovované jízdárny a Španělské konírny valtického zámku, které dodávají celé akci nezapomenutelnou kulisu a patřičnou atmosféru. Pravidelně na ni přijíždí téměř 6 000 návštěvníků, aby ochutnávali vína špičkové úrovně jak z celé České republiky, tak i ze zahraničí, která uspěla ve stejnojmenné soutěži.

„Víno je darem, který Bůh svěřil lidem, aby z něj udělali nápoj radosti a štěstí, řekl před nedávnem papež František. Je to pro nás obrovská výzva, ale i závazek, a proto bychom rádi udrželi tuto více než stošedesátiletou tradici výstavy i nadále, neboť je pro nás zároveň největším svátkem vína a vinařské kultury na Moravě. Letošní ročník Valtických vinných trhů však bude i ve znamení boje o přežití tohoto starého vinařského řemesla na Moravě, který nám chce někdo poškodit zavedením nesmyslné spotřební daně na víno. Chceme ukázat tisícům lidí, že víno je odedávna součástí přírody a naší vinařské kultury, je s ním spojena obrovská spousta práce, vinice tvoří úžasný krajinotvorný prvek. Víno je také součástí zdravého životního stylu a vždycky to tak bylo. Jako vinaři chceme jen rovné podmínky, jaké mají všichni vinaři v Evropě. Spotřební daň však zvýhodňuje zahraniční vína před našimi, a to může být pro řadu moravských vinařů likvidační,“ sdělil jeden z organizátorů Valtických vinných trhů David Šťastný.

Přehlídku nejlepších vín pak doplní bohatý kulturní program – několik cimbálových muzik a v sobotu také koncert skupiny Teachers na zámeckém dvoře. Součástí bude samozřejmě doprovodná gastronomická nabídka.

13. přehlídka otevřených sklepů

A na závěr tu máme poslední vinařský tip! Spolek vinařů Dunajovské kopce pořádá již po třinácté přehlídku otevřených sklepů. Proběhne 11. a 12. května v obcích Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice a tradičně se jí zúčastní většina vinařství z obou obcí. V každém z nich bude možné v rámci zakoupené vstupenky ochutnat minimálně 7 vzorků vín. Abyste měli pohodlí, po oba dny bude zajištěna pravidelná autobusová doprava mezi oběma vinařskými obcemi.

Vstupné činí 1 100 Kč s on-line katalogem v nové mobilní aplikaci Dunajovských kopců nebo 1 200 Kč s klasickým tištěným katalogemCena zahrnuje degustaci vzorků, skleničku, katalog, dva kupóny v celkové hodnotě 300 Kč pro odběr vína a kyvadlovou dopravu mezi obcemi po oba dva dny. Počet vstupenek je limitován na 2 000 ks.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty