Suroviny
- krájená rajčata 400 g
- rajče 2
- šalotka 4
- česnek 1 stroužek
- zeleninový bujón 200 ml
- bazalka
- parmazán
- olivový olej
- sůl
- černý pepř
Postup
- Šalotky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupaný česnek zbavíme klíčku, rozmáčkneme a nakrájíme nadrobno. Do česneku přidáme sůl a vetřeme, až vznikne hladká směs. Rajčata nakrájíme na kostičky.
- V hrnci si rozpálíme olivový olej, přidáme šalotky, česnek a zarestujeme. Přidáme 1 konzervu krájených rajčat, osolíme, opepříme a přilijeme zeleninový vývar. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Připravíme si pár lístků bazalky, které nakrájíme na proužky.
- Část přidáme do polévky. Polévku servírujeme do talíře či velké misky, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme bazalkou a posypeme strouhaným parmazánem.
Autor receptu: Daniel Virág