Suroviny
- hladká mouka 170 g
- sádlo 150 g
- moučkový cukr 150 g
- kakao 60 g
Na zdobení
- marmeláda (rybízová nebo višňová)
- loupané mandle (celé)
Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, což je nejvíce v Evropě. Stejné procento dává přednost vánočnímu cukroví připravovanému doma. „Hospodyňky se ale stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, které pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl šéfkuchař Radek David.
Zhruba čtvrtinu Čechů vánoční svátky stresují. Aby proběhlo pečení v klidu, je dobré udělat si plán předem. „Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem,“ doporučil Radek David.
Postup přípravy
- Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.
- Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut.
- Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.
Vyzkoušejte také jednoduché Masarykovo cukroví s lískovými oříšky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE