Suroviny
- lasagne
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- mleté hovězí maso 400 g
- loupaná rajčata 1 plechovka
- oregano
- bazalka
- grilovací koření
- rajský protlak
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Bešamel
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- plnotučné mléko 500 ml
- muškátový oříšek špetka
- tvrdý sýr
- sůl praganda
- čerstvě namletý pepř
Postup
Připravíme masovou směs
- Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky do zlatohněda. Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání a oddělování kousků od sebe ho necháme zatáhnout.
- Maso osolíme a okořeníme, přidáme kečup. Kořeníme hodně, abychom dosáhli výrazné chuti. Smažíme, dokud maso není hotové. Pak přidáme rajčata z plechovky, krátce povaříme, případně dochutíme.
Bešamel
- Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Když je jíška osmažená, přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (konzistence asi jako pudink). Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem.
- Tvrdý sýr nastrouháme najemno. Začneme vrstvit lasagne do zapékací nádoby. Položíme vrstvu lasagní, na ně navrstvíme část masové směsi a vrstvu bešamelu, poté opět těstoviny a postup opakujeme do spotřebování surovin.
- Poslední vrstvou by mělo být maso a bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Autor receptu: Daniel Virág