Těsto
- hladká mouka 260 g
- cukr 30 g
- skořice 1/2 ML
- máslo 20 g
- vejce 1
- žloutek 1
- jablečný ocet 1 PL
- víno Marsala 4 PL
- bílek 1
- olej
- sůl
Krém
- ricotta 800 g
- moučkový cukr 130 g
- čokolada 30 g
- pistácie 50 g
- sůl
Postup
Těsto
- V míse smícháme mouku, cukr, skořici, špetku soli a máslo na sypkou drobenku. Ve středu směsi uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce a jeden žloutek a přilijeme ocet a víno. Vidličkou od středu postupně vmícháváme tekutou část těsta do sypké.
- Poté hněteme rukou směs na pružné těsto (asi 3 minuty). Připravené těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na hodinu odpočinout.
Trubičky
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Stůl si poprášíme moukou a každý kus těsta vyválíme na tloušťku 2 mm. Velmi dobrým pomocníkem je stroj na tvorbu těstovin, který práci hodně usnadní. Na trubičky průměru 2,5 cm vykrájíme z těsta kolečka o průměru 10 cm.
- Kroužky těsta omotáme kolem formiček a část, kterou budeme kruh spojovat, pomažeme bílkem. V hluboké pánvi si rozehřejeme olej na 190 °C a cannoli postupně smažíme 3–4 minuty.
- Pokud bylo těsto správně tlusté, na povrchu trubiček by měly vyskákat bublinky. Usmažené trubičky necháme okapat na mřížce a pak z nich můžeme opatrně vytáhnout formičky. Tento celý postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
Krém
- V misce vymícháme ricottu s cukrem a osolíme.
- Čokoládu nasekáme na malinké kousky a vmícháme je do krému.
Dokončení
- Pistácie nasekáme najemno a dáme do misky. Pomocí zdobicího sáčku naplníme trubičky krémem.
- Konce trubiček ponoříme do pistácií a hotové cannoli jemně zasypeme moučkovým cukrem.
Autor receptu: Daniel Virág