Kvásek:
- droždí (čerstvé) 20 g
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 50 ml
Těsto:
- hladká mouka 400 g
- cukr 20 g
- sůl 1 menší lžička
- zakysaná smetana 70 g
- máslo (změklé) 50 g
- mléko (teplé) 170 ml
Náplň:
- máslo (měkké) 40 g
- medvědí česnek 15–20 g
- sůl 1 špetka
- bílek (na potření)
Postup přípravy:
- Do misky rozdrobte droždí, promíchejte s cukrem, přisypte mouku a vše zalijte teplým mlékem. Lžící vše promíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
- Do jiné mísy dejte všechny suroviny na těsto, přidejte vzešlý kvásek a vše zpracujte v těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě těsto nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 1,5 hodiny.
- Mezitím nasekejte najemno medvědí česnek a smíchejte se změklým máslem a špetkou soli. Ochucené máslo dejte do zdobicího sáčku.
- Vykynuté těsto dejte na vál a rozdělte na 10 kousků. Z každého kousku vytvarujte bulku a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté bulky potřete rozšlehaným bílkem. Uprostřed každé bulky udělejte hlubší zářez a do každého zářezu dejte česnekovou náplň. Bulky pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 18–20 minut.
TIP: Místo medvědího česneku můžete použít 2–3 stroužky klasického česneku nebo najemno nasekaný rozmarýn či tymián.
Další tipy na recepty s medvědím česnekem, které stojí za vyzkoušení.
A nebo třeba tip na další skvělé pečivo, italskou foccaciu. Podle našeho videoreceptu ji zvládnete snadno
Kompletní recept najdete ZDE