Zeleninová kuchařka

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Moje hodnocení
2x

Ty krásné, mlaďoučké, šťavnaté tmavě zelené rostlinky kopřiv, které volně rostou skoro všude kolem, jsou spolu s medvědím česnekem jedněmi z prvních poslů přicházejícího jara. Jejich využití v kuchyni je mnohostranné, obsahují navíc spoustu užitečných látek, které dodají tělu mnoho dobrého.

5 porcí
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nahrubo nakrájenou cibuli dejte do hrnce s rozehřátým olejem a restujte dorůžova.
  2. Zalijte 1,8 litru vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly. Osolte, vsypte bujon a vařte, dokud se jáhly neuvaří (trvá to asi 20 minut).
  3. Kopřivy důkladně propláchněte ve studené vodě (klidně dvakrát) a přeberte je (odstřihněte hrubší stonky a kořínky). V případě, že jste natrhali starší kopřivy, použijte pouze listy. Při trhání i mytí používejte gumové rukavice, pokud je nemáte, kopřivy před přípravou spařte, vyhnete se tak požahání.
  4. Kopřivy vložte do vroucí polévky a povařte asi 2 minuty. Odstavte, přidejte překrájený medvědí česnek, pepř a muškátový květ a polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte dle potřeby solí a na talíři posypejte praženými semínky.
PRIMA TIP: Medvědí česnek můžete zaměnit za česnek podivný, který raší o něco dříve, má podlouhlé tenčí listy a poznáte ho spolehlivě podle nezaměnitelné česnekové vůně. Polévku na talíři můžete dozdobit i prvními jarními kvítky, např. sedmikráskou, petrklíčem nebo fialkou.

Mimo sezonu můžete kopřivy nahradit listovým špenátem a medvědí česnek klasickými stroužky česneku. Polévka bude podobná, hlavně barvou. Místo jáhel lze použít i jáhelné vločky, jen jich dejte asi o lžíci méně, protože dost nabydou a polévka by byla příliš hustá.

Vyzkoušejte i lahodný hráškový krém podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zeleninová kuchařka

Petr Klíma Zeleninová kuchařka

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám!

Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, uvařil i nafotil, je také autorem dalších úspěšných veganských kuchařek, Luštěninové a Obilovinové, a blogu www.greenwayfood.cz.

Kuchařka je rozdělena podle ročních období a nabízí recepty jak na českou klasiku ve veganské podobě, tak na moderní pokrmy ovlivněné světovou kuchyní, vždy však kompletní sezónní menu pro každou příležitost, od salátů a pomazánek přes polévky, hlavní jídla až po dezerty. Kromě receptů ze sezonních a lokálních, běžných i méně známých druhů zeleniny, jako je například tuřín, vodnice či kadeřávek, skýtá kuchařka i pohled na roční koloběh na farmě a farmářské trhu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty