Suroviny
- cibule (menší) 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- brambory (velké) 2 ks
- mrkev (velká) 1 ks
- jáhly 4 lžíce
- zeleninový bujón (sypký, v bio kvalitě nebo domácí) 1 lžička
- kopřivy (mladé lístky) 6 hrstí
- medvědí česnek 3 hrsti
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- muškátový květ 1 špetka
- mořská sůl
- slunečnicová semínka (nebo dýňová, nasucho opražená)
Postup přípravy
- Nahrubo nakrájenou cibuli dejte do hrnce s rozehřátým olejem a restujte dorůžova.
- Zalijte 1,8 litru vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly. Osolte, vsypte bujon a vařte, dokud se jáhly neuvaří (trvá to asi 20 minut).
- Kopřivy důkladně propláchněte ve studené vodě (klidně dvakrát) a přeberte je (odstřihněte hrubší stonky a kořínky). V případě, že jste natrhali starší kopřivy, použijte pouze listy. Při trhání i mytí používejte gumové rukavice, pokud je nemáte, kopřivy před přípravou spařte, vyhnete se tak požahání.
- Kopřivy vložte do vroucí polévky a povařte asi 2 minuty. Odstavte, přidejte překrájený medvědí česnek, pepř a muškátový květ a polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte dle potřeby solí a na talíři posypejte praženými semínky.
PRIMA TIP: Medvědí česnek můžete zaměnit za česnek podivný, který raší o něco dříve, má podlouhlé tenčí listy a poznáte ho spolehlivě podle nezaměnitelné česnekové vůně. Polévku na talíři můžete dozdobit i prvními jarními kvítky, např. sedmikráskou, petrklíčem nebo fialkou.
Mimo sezonu můžete kopřivy nahradit listovým špenátem a medvědí česnek klasickými stroužky česneku. Polévka bude podobná, hlavně barvou. Místo jáhel lze použít i jáhelné vločky, jen jich dejte asi o lžíci méně, protože dost nabydou a polévka by byla příliš hustá.
Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem Zdroj: Zeleninová kuchařka
Vyzkoušejte i lahodný hráškový krém podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE