Kvásek
- sušené droždí 1 sáček
- mléko (teplé) 60 ml
- cukr 1 lžička
Náplň
- máslo (změklé ) 100 g
- medvědí česnek (nasekaný) 5 lžic
- sýr (nastrouhaný) 40 g
Postup přípravy
- Do menší misky nasypte droždí, přidejte lžičku cukru, teplé mléko, vše lžičkou promíchejte a nechte droždí 5–10 minut aktivovat.
- Mezitím do mísy dejte veškeré suroviny na těsto, poté přidejte aktivované droždí a vše zpracujte v těsto (trvá to 5–7 minut).
- Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě vykynout. Těsto kyne přibližně hodinu. Během kynutí připravte náplň. Medvědí česnek pokrájejte najemno a spolu se změklým máslem promíchejte. Sýr nastrouhejte.
- Vykynuté těsto dejte na lehce pomoučený vál a válečkem rozválejte na plát o velikosti 45 x 35 cm.
- Plát těsta potřete náplní, posypte nastrouhaným sýrem a poté srolujte. Vzniklou roládu rozkrojte na 12 šneků. Šneky naskládejte do pekáče vymazaného máslem či olejem. Přikryjte a nechte kynout půl hodiny.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčko rozšlehejte s trochou mléka.
- Vykynuté šneky potřete vajíčkem a posypte sýrem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut.
- Po upečení nechte mírně zchladnout a poté podávejte.
Šneci z kynutého těsta s náplní z medvědího česneku 2 Zdroj: Garden & Kitchen