Dvoubarevná pivní nádivka s kopřivami a medvědím česnekem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Nádivka na velikonoční stůl patří, ideálně plná jarního zeleného lupení. Zkuste tentokrát trochu netradiční nadívanou nádivku. Je krásná na řezu a chutná prostě báječně!

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut.
  2. Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části, 250 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou.
  3. Do menšího rendlíku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 s povařit. Poté ho vyjměte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 vteřin) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte.
  4. Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml piva, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a odložte zatím do lednice.
  5. Vyždímané kopřivy a pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl a pepř a zalijte smetanou smíchanou se zbytkem piva (50 ml).
  6. Vejce jedno po druhém vyklepněte, oddělujte zvlášť žloutky a bílky.
  7. Do mísy kuchyňského robotu vložte změklé máslo s větší špetkou soli. Začněte šlehat a v průběhu šlehání do něj postupně zapracujte všechny žloutky.
  8. Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh.
  9. Do namočených krutonů zapracujte vyšlehané máslo se žloutky, a nakonec i tuhý sníh.
  10. Formu na pečení vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní polovinu vzniklého těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Nalijte zbylou část těsta a pečte nádivku zhruba 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé velikonoční pokrmy inspirované prémiovým ležákem Zlatý Bažant, které oceníte nejen na Velikonoční pondělí, ale využijete je i po velikonočních svátcích. Překvapte letos rodinu i přátele neotřelým velikonočním menu na slavnostní tabuli.

K Velikonocům patří také vajíčková pomazánka. Vyzkoušejte recept na jednoduchou vajíčkovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty