Dvoubarevná pivní nádivka s kopřivami a medvědím česnekem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
16x

Nádivka na velikonoční stůl patří, ideálně plná jarního zeleného lupení. Zkuste tentokrát trochu netradiční nadívanou nádivku. Je krásná na řezu a chutná prostě báječně!

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

ČTĚTE TAKÉ: Recepty na nejlepší nádivky. Tradiční i nevšední, ale vždy výborné!

Postup přípravy

  1. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut.
  2. Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části, 250 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou.
  3. Do menšího rendlíku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 s povařit. Poté ho vyjměte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 vteřin) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte.
  4. Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml piva, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a odložte zatím do lednice.
  5. Vyždímané kopřivy a pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl a pepř a zalijte smetanou smíchanou se zbytkem piva (50 ml).
  6. Vejce jedno po druhém vyklepněte, oddělujte zvlášť žloutky a bílky.
  7. Do mísy kuchyňského robotu vložte změklé máslo s větší špetkou soli. Začněte šlehat a v průběhu šlehání do něj postupně zapracujte všechny žloutky.
  8. Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh.
  9. Do namočených krutonů zapracujte vyšlehané máslo se žloutky, a nakonec i tuhý sníh.
  10. Formu na pečení vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní polovinu vzniklého těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Nalijte zbylou část těsta a pečte nádivku zhruba 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé velikonoční pokrmy inspirované prémiovým ležákem Zlatý Bažant, které oceníte nejen na Velikonoční pondělí, ale využijete je i po velikonočních svátcích. Překvapte letos rodinu i přátele neotřelým velikonočním menu na slavnostní tabuli.

K Velikonocům patří také vajíčková pomazánka. Vyzkoušejte recept na jednoduchou vajíčkovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů