Suroviny
- toustový chléb (bílý) 300 g
- uzené maso (žebra, krkovice a pod.) 400 g
- světlé pivo (např. prémiový ležák Zlatý Bažant) 150 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- máslo 150 g
- vejce 7 ks
- žloutek 1 ks
- kopřivy (mladé) 50 g
- medvědí česnek 50 g
- pažitka 50 g
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nechte je při pokojové teplotě vyschnout do druhého dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou. Rozehřejte ji na 90 °C a kousky chleba v ní nechte schnout zhruba 40 minut.
- Uschlé kousky chleba rozdělte na dvě části, 250 g a 100 g. Větší část dejte do mísy a nechte zatím stranou.
- Do menšího rendlíku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody ponořte medvědí česnek a nechte ho 30 s povařit. Poté ho vyjměte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. To samé udělejte i s kopřivami. Bylinky tím zbavíte nahořklé chuti a získají také krásně tmavozelenou barvu. Po ochlazení (asi 30 vteřin) je z vody vyjměte a dobře vyždímejte.
- Do mixéru se sekacím nástavcem nasypte menší část krutonů (100 g), přidejte vyždímaný medvědí česnek, 100 ml piva, žloutek, sůl a pepř. Pulzováním vše rozmixujte do husté jemné kaše. Z ní pak uválejte váleček, pevně ho zabalte do potravinové fólie a odložte zatím do lednice.
- Vyždímané kopřivy a pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy se zbylými krutony. Přidejte sůl a pepř a zalijte smetanou smíchanou se zbytkem piva (50 ml).
- Vejce jedno po druhém vyklepněte, oddělujte zvlášť žloutky a bílky.
- Do mísy kuchyňského robotu vložte změklé máslo s větší špetkou soli. Začněte šlehat a v průběhu šlehání do něj postupně zapracujte všechny žloutky.
- Z bílků a trochy soli ušlehejte tuhý sníh.
- Do namočených krutonů zapracujte vyšlehané máslo se žloutky, a nakonec i tuhý sníh.
- Formu na pečení vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní polovinu vzniklého těsta. Z lednice vytáhněte váleček z krutonů a medvědího česneku. Stáhněte z něj fólii a položte ho do středu formy. Nalijte zbylou část těsta a pečte nádivku zhruba 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé velikonoční pokrmy inspirované prémiovým ležákem Zlatý Bažant, které oceníte nejen na Velikonoční pondělí, ale využijete je i po velikonočních svátcích. Překvapte letos rodinu i přátele neotřelým velikonočním menu na slavnostní tabuli.
K Velikonocům patří také vajíčková pomazánka. Vyzkoušejte recept na jednoduchou vajíčkovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE