Halušky
- brambory 800 g
- polohrubá mouka 300 g
- rostlinný olej
- parmazán
- zakysaná smetana
- sůl
Pesto
- medvědí česnek 50 g
- hladkolistá petržel 30 g
- piniové oříšky 60 g
- strouhaný parmazán 60 g
- olivový olej 150 ml
- citron 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
- Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce oleje a přiveďte k varu.
- Když voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální síto na halušky nebo těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
- Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
- Pesto z medvědího česneku: Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1–2 minuty, ať se vše propojí.
- Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.
- Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu nebo také citronovou kůru pro osvěžení.
PRIMA TIP: Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel – např. do těstovin, na topinky, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.
Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho 2 Zdroj: Pavel Berky
Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho 3 Zdroj: Pavel Berky