zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho
Autor: Pavel Berky Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho

Domácí halušky s pestem z medvědího česneku s parmazánem podle Pavla Berkyho

Hodnoceno: 8x
Domácí halušky ze syrových brambor jsou takovou slovenskou obdobou italských gnocchi. Jejich výroba není nijak složitá a je také překvapivě rychlá, takže můžou být velmi vítanou změnou v repertoáru rodinných večeří. Vyzkoušejte svěží jarní variantu s pestem z medvědího česneku.
do 1 hodiny
6 porcí

reklama

Postup

  1. Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
  2. Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce oleje a přiveďte k varu. 
  3. Když voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální síto na halušky nebo těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
  4. Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
  5. Pesto z medvědího česneku: Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1–2 minuty, ať se vše propojí.
  6. Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.
  7. Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu nebo také citronovou kůru pro osvěžení.

PRIMA TIP: Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel – např. do těstovin, na topinky, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.

Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho
Autor: Pavel Berky Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho
Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho
Autor: Pavel Berky Domácí halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem podle Pavla Berkyho

reklama

Recepty
Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování! 

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com

Související témata: halušky , medvědí česnek , pesto , Pavel Berky , Hlavní jídla