Domácí halušky s pestem z medvědího česneku s parmazánem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
8x

Domácí halušky ze syrových brambor jsou takovou slovenskou obdobou italských gnocchi. Jejich výroba není nijak složitá a je také překvapivě rychlá, takže můžou být velmi vítanou změnou v repertoáru rodinných večeří. Vyzkoušejte svěží jarní variantu s pestem z medvědího česneku.

6 porcí
60 minut

Pesto

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
  2. Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce oleje a přiveďte k varu.
  3. Když voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální síto na halušky nebo těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
  4. Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
  5. Pesto z medvědího česneku: Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1–2 minuty, ať se vše propojí.
  6. Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.
  7. Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu nebo také citronovou kůru pro osvěžení.

PRIMA TIP: Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel – např. do těstovin, na topinky, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty