Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí halušky s pestem z medvědího česneku s parmazánem podle Pavla Berkyho
Domácí halušky ze syrových brambor jsou takovou slovenskou obdobou italských gnocchi. Jejich výroba není nijak složitá a je také překvapivě rychlá, takže můžou být velmi vítanou změnou v repertoáru rodinných večeří. Vyzkoušejte svěží jarní variantu s pestem z medvědího česneku.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Halušky:
- brambory 800 g
- polohrubá mouka 300 g
- rostlinný olej
- parmazán
- zakysaná smetana
- sůl
Pesto:
- medvědí česnek 50 g
- hladkolistá petržel 30 g
- piniové ořechy 60 g
- parmazán, nastrouhaný 60 g
- olivový olej 150 ml
- citron 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
- Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce oleje a přiveďte k varu.
- Když voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální síto na halušky nebo těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
- Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
- Pesto z medvědího česneku: Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1–2 minuty, ať se vše propojí.
- Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.
- Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu nebo také citronovou kůru pro osvěžení.
PRIMA TIP: Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel – např. do těstovin, na topinky, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.
Recepty
Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!
Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com