Suroviny
- květák (větší růžičky ) 5 ks
- máslo 1 větší lžíce
- vejce 2–3 ks
- šalotka (menší ) 1 ks
- pórek (mix bílé a zelené části) velká hrst
- hladkolistá petržel (čerstvé) hrst
- chilli papričky (čerstvá )
- brambory (jako příloha,množství na vás)
- kmín
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Z květáku rozeberte růžičky, omyjte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou zhruba na 12 minut doměkka.
- Čas samozřejmě záleží na velikosti růžiček. Květák proto kontrolujte vždy během vaření. Měl by být krásně měkký, ale ne rozvařený.
- Hotový květák sceďte, nechte trochu vychladnout, oschnout a pak ho nakrájejte nahrubo. Mezitím dejte vařit brambory do osolené vody společně s kmínem a vařte doměkka.
- Nakrájejte trochu šalotky a pórek na půl kolečka, jarní cibulku na kolečka a chilli najemno. Trochu jarní cibulky a pórku nechte na závěr.
- Do pánve pak dejte rozehřát máslo a když začne pěnit, přidejte šalotku, pórek a chilli. V mezičase rozšlehejte vajíčka s trochou soli.
- Na lehce opečenou směs pórku, cibulky, šalotky a chilli přidejte nakrájený květák a nechte společně tak dvě až tři minutky opékat.
- Pak přilijte vajíčka, směs promíchejte, osolte, opepřete a stáhněte plamen. Směs by měla zůstat vláčná a vajíčka se strašně snadno vysuší, tak pozor na plamen.
- Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku, a pokud máte rádi, tak trochu křupavého pórku a jarní cibulky
Vyzkoušejte také květák zapečený se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou
Květáková hostina
Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.
Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák