My Cooking Diary

Květákový mozeček

Moje hodnocení
70x

Znáte větší květákovou klasiku než mozeček? My nejspíš ne! O to víc nás baví, jak je tento pokrm jednoduchý. Stačí vám jen několik ingrediencí a vykouzlíte plnohodnotné jídlo!

2 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z květáku rozeberte růžičky, omyjte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou zhruba na 12 minut doměkka.
  2. Čas samozřejmě záleží na velikosti růžiček. Květák proto kontrolujte vždy během vaření. Měl by být krásně měkký, ale ne rozvařený.
  3. Hotový květák sceďte, nechte trochu vychladnout, oschnout a pak ho nakrájejte nahrubo. Mezitím dejte vařit brambory do osolené vody společně s kmínem a vařte doměkka.
  4. Nakrájejte trochu šalotky a pórek na půl kolečka, jarní cibulku na kolečka a chilli najemno. Trochu jarní cibulky a pórku nechte na závěr.
  5. Do pánve pak dejte rozehřát máslo a když začne pěnit, přidejte šalotku, pórek a chilli. V mezičase rozšlehejte vajíčka s trochou soli.
  6. Na lehce opečenou směs pórku, cibulky, šalotky a chilli přidejte nakrájený květák a nechte společně tak dvě až tři minutky opékat.
  7. Pak přilijte vajíčka, směs promíchejte, osolte, opepřete a stáhněte plamen. Směs by měla zůstat vláčná a vajíčka se strašně snadno vysuší, tak pozor na plamen.
  8. Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku, a pokud máte rádi, tak trochu křupavého pórku a jarní cibulky

Vyzkoušejte také květák zapečený se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou

Květáková hostina

Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.

Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty