Suroviny
- větší růžičky květáku 5 ks
- máslo 1 větší lžíce
- vejce 2–3 ks
- menší šalotka 1 ks
- menší jarní cibulka 1 ks
- velká hrst pórku (mix bílé a zelené části)
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
- čerstvá chilli paprička
- brambory jako příloha (množství na vás)
- kmín, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
- Z květáku rozeberte růžičky, omyjte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou zhruba na 12 minut doměkka.
- Čas samozřejmě záleží na velikosti růžiček. Květák proto kontrolujte vždy během vaření. Měl by být krásně měkký, ale ne rozvařený.
- Hotový květák sceďte, nechte trochu vychladnout, oschnout a pak ho nakrájejte nahrubo. Mezitím dejte vařit brambory do osolené vody společně s kmínem a vařte doměkka.
- Nakrájejte trochu šalotky a pórek na půl kolečka, jarní cibulku na kolečka a chilli najemno. Trochu jarní cibulky a pórku nechte na závěr.
- Do pánve pak dejte rozehřát máslo a když začne pěnit, přidejte šalotku, pórek a chilli. V mezičase rozšlehejte vajíčka s trochou soli.
- Na lehce opečenou směs pórku, cibulky, šalotky a chilli přidejte nakrájený květák a nechte společně tak dvě až tři minutky opékat.
- Pak přilijte vajíčka, směs promíchejte, osolte, opepřete a stáhněte plamen. Směs by měla zůstat vláčná a vajíčka se strašně snadno vysuší, tak pozor na plamen.
- Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku, a pokud máte rádi, tak trochu křupavého pórku a jarní cibulky
Květákový mozeček Zdroj: Pěkně vypečený blog