reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí

Kvašení neboli fermentace: tipy, návody i recepty

Mléčné kvašení je staré jako lidstvo samo
Autor: iStock Mléčné kvašení je staré jako lidstvo samo
Kvašená zelenina je v posledních letech velmi populární a domácí fermentace je oblíbenou kratochvílí v mnoha domácnostech. Není se čemu divit, výsledkem jsou velmi chutné dobroty, které mají prokazatelně pozitivní vliv na naše zdraví.
01. 05. 2020

Nejde ale jen o kysané zelí, mezi fermentované potraviny patří i kefíry a jogurty, tibetská houba kombucha, limonády s tibi krystaly neboli vodním kefírem, korejské kimchi, ale i chlebový kvásek.

Fermentování samozřejmě není žádnou novinkou, už v daleké historii lidé kvašení využívali i jako způsob uchovávání potravin, kvašením se totiž prodlužuje doba trvanlivosti.

A co to vlastně fermentace znamená? Je to proces, kdy se organické látky (nejčastěji sacharidy) díky účasti mikroorganismů a jejich enzymů přeměňují na jednodušší látky. V potravinářství se fermentace využívá při výrobě alkoholických nápojů, octa, droždí, kysaných mléčných výrobků a zrání sýrů, kynutí těsta, kvašení zeleniny, výrobě fermentovaných uzenin, škrobu aj.

V domácích podmínkách lze velmi jednoduše kvasit mnoho druhů zeleniny, zvládnete připravit domácí jogurty nebo si připravte osvěžující tibi limonádu. Prospějete tím svému zdraví, ale hlavně je to dobrodružství s příjemným výsledkem.

Zde najdete spoustu zajímavých článků a receptů pro domácí fermentaci: