Michaela Luňáčková

Fermentované ředkvičky s česnekem

Moje hodnocení
5x

Jakmile propadnete kouzlu kvašení, otevře se před vámi nový svět. Zjistíte, že zkvasit lze skoro všechno a jak fermentace výrazně proměňuje slané chutě na sladké a naopak. Ředkvičky v kořeněném nálevu po pěti dnech krásně křupou, chcete-li je měkčí, ponechte je naložené déle. Zkrášlíte jimi salát, pečenou zeleninu i maso, tatarák, omelety i stir-fry rýži či nudle.

1 porce
10 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sklenici, ve které necháte ředkvičky fermentovat, dobře umyjte a vyvařte ji. Ředkvičky omyjte, můžete je očistit kartáčkem na zeleninu. Česnek oloupejte a stroužky ponechte v celku.
  2. Na dno vyvařené sklenice vložte bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Sklenici naplňte ředkvičkami a česnekem do tří čtvrtin.
  3. V misce nebo v jiné větší sklenici připravte slaný nálev. Filtrovanou (nebo převařenou a vychlazenou) vodu promíchejte se solí, aby se sůl rozpustila. Nálev přelijte přes ředkvičky zhruba 1 cm pod okraj sklenice, aby byly ředkvičky zcela ponořené. Pokud by ředkvičky vyplouvaly na povrch, zatižte je omytým keramickým těžítkem, menší sklenicí naplněnou vodou nebo omytým zelným listem. Máte-li málo nálevu, doplňte ho v poměru 250 ml vody na 5 g soli.
  4. Sklenici uzavřete a nechte ředkvičky fermentovat v pokojové teplotě na tmavém místě 5 dní. Případně přes sklenici přehoďte utěrku. Alespoň jednou sklenici pootevřete a pusťte ven bublinky. Občas zkontrolujte, že jsou ředkvičky ponořené, na vzduchu by zplesnivěly.
  5. Po 5 dnech vložte sklenici do lednice, kde ředkvičky vydrží až půl roku. Konzumovat je můžete okamžitě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty