Fermentované ředkvičky s česnekem
Zdroj: Yummy Paleo - Na celý život
Fermentované ředkvičky s česnekem
Zdroj:
Yummy Paleo - Na celý život
Jakmile propadnete kouzlu kvašení, otevře se před vámi nový svět. Zjistíte, že zkvasit lze skoro všechno a jak fermentace výrazně proměňuje slané chutě na sladké a naopak. Ředkvičky v kořeněném nálevu po pěti dnech krásně křupou, chcete-li je měkčí, ponechte je naložené déle. Zkrášlíte jimi salát, pečenou zeleninu i maso, tatarák, omelety i stir-fry rýži či nudle.
Postup přípravy
-
Sklenici, ve které necháte ředkvičky fermentovat, dobře umyjte a vyvařte ji. Ředkvičky omyjte, můžete je očistit kartáčkem na zeleninu. Česnek oloupejte a stroužky ponechte v celku.
-
Na dno vyvařené sklenice vložte bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Sklenici naplňte ředkvičkami a česnekem do tří čtvrtin.
-
V misce nebo v jiné větší sklenici připravte slaný nálev. Filtrovanou (nebo převařenou a vychlazenou) vodu promíchejte se solí, aby se sůl rozpustila. Nálev přelijte přes ředkvičky zhruba 1 cm pod okraj sklenice, aby byly ředkvičky zcela ponořené. Pokud by ředkvičky vyplouvaly na povrch, zatižte je omytým keramickým těžítkem, menší sklenicí naplněnou vodou nebo omytým zelným listem. Máte-li málo nálevu, doplňte ho v poměru 250 ml vody na 5 g soli.
-
Sklenici uzavřete a nechte ředkvičky fermentovat v pokojové teplotě na tmavém místě 5 dní. Případně přes sklenici přehoďte utěrku. Alespoň jednou sklenici pootevřete a pusťte ven bublinky. Občas zkontrolujte, že jsou ředkvičky ponořené, na vzduchu by zplesnivěly.
-
Po 5 dnech vložte sklenici do lednice, kde ředkvičky vydrží až půl roku. Konzumovat je můžete okamžitě.
Fermentované ředkvičky s česnekem 2
Zdroj: Yummy Paleo - Na celý život
Fermentované ředkvičky s česnekem 2
Zdroj:
Yummy Paleo - Na celý život