Suroviny
- ředkvičky 10–14 ks
- česnek 8 stroužků
- bobkový list 3 ks
- pepř celý (barevný ) 8 kuliček
- nové koření 8 kuliček
- voda (filtrovaná nebo převařená a vychladlá ) 500 ml
- mořská sůl (nebo himálajská) 10 g
Postup přípravy
- Sklenici, ve které necháte ředkvičky fermentovat, dobře umyjte a vyvařte ji. Ředkvičky omyjte, můžete je očistit kartáčkem na zeleninu. Česnek oloupejte a stroužky ponechte v celku.
- Na dno vyvařené sklenice vložte bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Sklenici naplňte ředkvičkami a česnekem do tří čtvrtin.
- V misce nebo v jiné větší sklenici připravte slaný nálev. Filtrovanou (nebo převařenou a vychlazenou) vodu promíchejte se solí, aby se sůl rozpustila. Nálev přelijte přes ředkvičky zhruba 1 cm pod okraj sklenice, aby byly ředkvičky zcela ponořené. Pokud by ředkvičky vyplouvaly na povrch, zatižte je omytým keramickým těžítkem, menší sklenicí naplněnou vodou nebo omytým zelným listem. Máte-li málo nálevu, doplňte ho v poměru 250 ml vody na 5 g soli.
- Sklenici uzavřete a nechte ředkvičky fermentovat v pokojové teplotě na tmavém místě 5 dní. Případně přes sklenici přehoďte utěrku. Alespoň jednou sklenici pootevřete a pusťte ven bublinky. Občas zkontrolujte, že jsou ředkvičky ponořené, na vzduchu by zplesnivěly.
- Po 5 dnech vložte sklenici do lednice, kde ředkvičky vydrží až půl roku. Konzumovat je můžete okamžitě.
Fermentované ředkvičky s česnekem 2 Zdroj: Yummy Paleo - Na celý život