Suroviny
- bílá ředkev (daikon, oloupaná) 1 kg
- mořská sůl (vločková ) 2 lžíce
- cukr krupice (jemný ) 1 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 5–6 stroužků
- zázvor (čerstvý, oloupaný a nasekaný najemno) 2cm kousek
- jarní cibulka 4 ks
- chilli (korejské chilli vločky gochugaru) 25 g
- rybí omáčka 125 ml
Postup přípravy
- Oloupané ředkve nakrájejte na 2cm kostičky a přesuňte je do velké mísy. Přisypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nechte stát 30 minut, poté slijte vodu a ředkev dejte zpět do mísy.
- Přidejte nasekaný česnek a zázvor, na plátky nakrájené jarní cibulky, chilli vločky gochugaru a rybí omáčku. Vše dobře promíchejte rukama (vemte si na to jednorázové rukavice), aby byla ředkev dobře obalená.
- Směs napěchujte do sterilizovaných sklenic. Vše dobře utlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny (sklenice nepřeplňte, nechte nahoře alespoň 3 cm prostor). Zavřete volně víčkem, neutahujte. Sklenice postavte na tácek nebo misku s vyšším okrajem a dejte na chladnější místo bez slunečního svitu fermentovat asi na 2 dny. Poté ochutnejte, a pokud vám kimchi chutná (je mírně nakyslé), přendejte sklenice do lednice, kde se proces fermentace téměř zastaví.
- V lednici vám kimchi vydrží minimálně měsíc, odebírejte ho vždy čistou lžící, abyste do něj nezanesli cizí mikroorganismy.
PRIMA TIP: Pro přípravu kimchi je zcela zásadní gochugaru - s označením korejské chilli vločky, chilli prášek nebo chilli mouka. Speciální druh chilli má velmi výraznou červenou barvu, která je pro kimchi typická. Není ale přehnaně pálivé, proto ho lze použít celkem dost. Dnes ho můžete sehnat ve speciálních asijských obchodech nebo na internetu.
Kkakduki: Korejské kimchi z bílé ředkve daikon 2 Zdroj: iStock
Kkakduki: Korejské kimchi z bílé ředkve daikon 3 Zdroj: iStock