Kkakduki: Korejské kimchi z bílé ředkve daikon

Moje hodnocení
8x

Kimchi je fermentovaný pikantní salát, známý především ve variantě z pekingského zelí. Možností z čeho kimchi vyrobit je ale spousta, v Korei se připravuje třeba z jarních cibulek, salátové okurky, klasického zelí, ale mezi nejoblíbenější patří verze z velké bílé ředkve, známé také pod jménem daikon. I po fermentaci zůstane ředkev příjemně křupavá, můžete ji podávat jako přílohu k asijským jídlům nebo si na ní pochutnat samostatně, až vás bude honit mlsná.

1 porce
60 minut
asijská

Suroviny

  • bílá ředkev daikon, oloupaná 1 kg
  • mořská vločková sůl 2 lžíce
  • jemný krupicový cukr 1 lžíce
  • česnek (česnek, najemno nasekaný) 5–6 stroužků
  • čerstvý zázvor, oloupaný a nasekaný najemno 2cm kousek
  • korejské chilli vločky gochugaru 25 g
  • rybí omáčka 125 ml
  • jarní cibulka 4 ks

Postup přípravy

  1. Oloupané ředkve nakrájejte na 2cm kostičky a přesuňte je do velké mísy. Přisypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nechte stát 30 minut, poté slijte vodu a ředkev dejte zpět do mísy.
  2. Přidejte nasekaný česnek a zázvor, na plátky nakrájené jarní cibulky, chilli vločky gochugaru a rybí omáčku. Vše dobře promíchejte rukama (vemte si na to jednorázové rukavice), aby byla ředkev dobře obalená.
  3. Směs napěchujte do sterilizovaných sklenic. Vše dobře utlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny (sklenice nepřeplňte, nechte nahoře alespoň 3 cm prostor). Zavřete volně víčkem, neutahujte. Sklenice postavte na tácek nebo misku s vyšším okrajem a dejte na chladnější místo bez slunečního svitu fermentovat asi na 2 dny. Poté ochutnejte, a pokud vám kimchi chutná (je mírně nakyslé), přendejte sklenice do lednice, kde se proces fermentace téměř zastaví.
  4. V lednici vám kimchi vydrží minimálně měsíc, odebírejte ho vždy čistou lžící, abyste do něj nezanesli cizí mikroorganismy.

PRIMA TIP: Pro přípravu kimchi je zcela zásadní gochugaru - s označením korejské chilli vločky, chilli prášek nebo chilli mouka. Speciální druh chilli má velmi výraznou červenou barvu, která je pro kimchi typická. Není ale přehnaně pálivé, proto ho lze použít celkem dost. Dnes ho můžete sehnat ve speciálních asijských obchodech nebo na internetu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty