Rok v Green Table

Fermentované vodní pickles s umeoctem

Moje hodnocení
3x

Umeocet vyniká slano-sladkou chutí s ovocnými tóny. Zjemňuje výraznou zemitost košťálové a kořenové zeleniny a zároveň napomáhá k její fermentaci. Ta prodlužuje život nejen zeleniny, ale i nám. Barevné pickles oceníte po bujaré noci, jako doplněk k sýrům i pečeným masům nebo při dochucování zeleninových salátů.

1 porce
20 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Větší sklenice (2x 750 ml) propláchněte horkou vodou. Vodu převařte a nechte téměř zchladnout. Pak ji promíchejte s umeoctem.
  2. Mezitím omyjte zeleninu, očistěte ji a nakrájejte na větší kousky. Naskládejte ji do čistých sklenic a přidejte koření a kopr podle chuti. Zalijte nálevem tak, aby byla zelenina ponořená, sklenici uzavřete a nechte 3 dny uležet při pokojové teplotě. (Sklenice postavte do hlubší misky, během fermentace z nich může unikat šťáva. Dvakrát za den lehce uvolněte víčko, aby se uvolnil tlak.)
  3. Fermentovanou zeleninu uložte do lednice. Vydrží v ní i několik týdnů, po otevření ji nabírejte jen čistou vidličkou.
PRIMA TIP: Množství zeleniny zvolte podle velikosti sklenice. Pickles chutná nejlépe, když se skládá z více druhů zeleniny, které jsou ve stejném poměru. Nálev připravte vždy v poměru 1 díl umeocta na 5 dílů vody.

Vyzkoušejte také recept na výbornou čalamádu ze zelí, mrkve a paprik podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rok v Green Table

Miluše Makó Rok v Green Table

Maďarský dědeček zelinář probudil v Miluši Makó celoživotní lásku k zelenině, její maminka šéfkuchařka touhu vařit. S prvními zkušenostmi z rodinné restaurace zamířila Miluše Makó na hotelovou školu a po jejím absolvování se rozhodla ukázat krásu, barvitost, chuťovou pestrost i nekonečnou kreativitu zeleniny i hostům v olomouckém podniku Koza zůstala celá. Teď její lahodná vegetariánská a veganská jídla ochutnáte v pražské restauraci Green Table v pasáži Florentinum. Vévodí jí velké hydroponické skleníky, kde Miluše pěstuje bylinky. A zde také vznikala její kuchařka Rok v Green Table, ve které představuje zajímavé lokální i světové bezmasé recepty podle sezony. Suroviny využívá maximálně beze zbytku, a přitom dbá na rychlou a snadnou přípravu. Jídla skládá nejen vizuálně a chuťově, ale i nutričně vyváženě, a tak si můžete být jistí, že budete mít dostatek energie, vitaminů i minerálů a zároveň si skvěle pochutnáte.

www.greentable.cz


Přečtěte si také

Recepty