Suroviny
- voda 500 ml
- umeocet 100 ml
- červené zelí (nebo bílé) 1/4 hlávky
- květák 1/2 hlávky
- brokolice 1/2 hlávky
- mrkev 2 ks
- červená řepa 1 ks
- cibule 1 ks
- ředkvičky 3 ks
- barevný pepř 1 lžíce
- semínka koriandru 1 lžička
- hořčičné semínko 1 lžička
- kopr 2 snítky
Postup přípravy
- Větší sklenice (2x 750 ml) propláchněte horkou vodou. Vodu převařte a nechte téměř zchladnout. Pak ji promíchejte s umeoctem.
- Mezitím omyjte zeleninu, očistěte ji a nakrájejte na větší kousky. Naskládejte ji do čistých sklenic a přidejte koření a kopr podle chuti. Zalijte nálevem tak, aby byla zelenina ponořená, sklenici uzavřete a nechte 3 dny uležet při pokojové teplotě. (Sklenice postavte do hlubší misky, během fermentace z nich může unikat šťáva. Dvakrát za den lehce uvolněte víčko, aby se uvolnil tlak.)
- Fermentovanou zeleninu uložte do lednice. Vydrží v ní i několik týdnů, po otevření ji nabírejte jen čistou vidličkou.
PRIMA TIP: Množství zeleniny zvolte podle velikosti sklenice. Pickles chutná nejlépe, když se skládá z více druhů zeleniny, které jsou ve stejném poměru. Nálev připravte vždy v poměru 1 díl umeocta na 5 dílů vody.
Fermentované vodní pickles s umeoctem Zdroj: Rok v Green Table
Vyzkoušejte také recept na výbornou čalamádu ze zelí, mrkve a paprik podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE