Zeleninová kuchařka

Rodinný recept na kvašáky – rychle kvašené přerostlé okurky nakládačky

Moje hodnocení
1x

O recept se ve své Zeleninové kuchařce podělil kuchař Petr Klíma. Pokud se kvašáky chystáte ochutnat poprvé, možná vás překvapí, jejich chuť je totiž velmi rozdílná od těch klasicky nakládaných ve sladkokyselém nálevu. Tyto okurky kvasí díky mléčnému kvašení a jsou tedy spíše slané, ale také mnohem zdravější.

1 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • okurka (přerostlé nakládačky)
  • vinné listy
  • višňové listy
  • kopr
  • sůl

„Na kvašáky si pamatuji už jako dítě. Každoročně jsme je pojídali v parných dnech při grilovačkách, a nejen tam. Můj táta je dělá rok, co rok po celé léto, vždy se na ně těším, jsou neodolatelné, ale především velice osvěžující. Každý je zřejmě dělá trochu jinak, ale některé ingredience v nich prostě nesmí chybět, hlavně přerostlé okurky. Na rozdíl od klasických nakládaných okurek se zde nepoužívá žádný ocet, pouze mléčné kvašení“, říká Petr Klíma.

Postup přípravy

  1. Okurky nasypejte do větší nádoby, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut odmočit. Následně všechny okurky pečlivě operte.
  2. Dno větší zavařovací sklenice poklaďte očištěnými vinnými a višňovými listy, snítky čerstvého kopru a nožem propíchnutými okurkami. Na ně položte další vrstvu listů a kopru a opět okurky. Takto vrstvěte až nahoru, přičemž poslední vrstvu okurek překryjte listy.
  3. Zalijte vlažnou, osolenou vodou, tak aby byly všechny suroviny ponořené. Na 1 l vody použijte 3 mírně uhlazené polévkové lžíce soli.
  4. Nechte odstát asi týden na teplém místě, přikryté víčkem (ne však příliš utaženým). Jakmile jsou kvašáky hotové, uložte je na chladné místo. Je důležité ponechat je v nálevu a vytáhnout těsně před konzumací.
PRIMA TIP: Kvašáky se dělají různě, někdy se do nich přidává kůrka chleba, křen nebo třeba česnek. Pokud byste chtěli uchovávat kvašáky déle, použijte převařený slaný nálev, navíc je důležité použít právě křen nebo křenové listy.

Stejným procesem mléčného kvašení se připravuje i klasické kysané zelí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zeleninová kuchařka

Petr Klíma Zeleninová kuchařka

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám!

Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, uvařil i nafotil, je také autorem dalších úspěšných veganských kuchařek, Luštěninové a Obilovinové, a blogu www.greenwayfood.cz.

Kuchařka je rozdělena podle ročních období a nabízí recepty jak na českou klasiku ve veganské podobě, tak na moderní pokrmy ovlivněné světovou kuchyní, vždy však kompletní sezónní menu pro každou příležitost, od salátů a pomazánek přes polévky, hlavní jídla až po dezerty. Kromě receptů ze sezonních a lokálních, běžných i méně známých druhů zeleniny, jako je například tuřín, vodnice či kadeřávek, skýtá kuchařka i pohled na roční koloběh na farmě a farmářské trhu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty