Akademie kvality

Krémová květáková polévka s žemlovými knedlíčky

Moje hodnocení
3x

Květák je zelenina, kterou zná každý a která má mnoho fanoušků. Pokrmy z této zeleniny jsou vždy lahodné a chutné. Dnes vyzkoušejte delikátní krémovou květákovou polévku s knedlíčky, které jsou připravené ze starého pečiva.

4 porce
60 minut

Polévka

Knedlíčky

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte a zpěňte na másle. Přidejte květák, brambory, česnek a krátce orestujte. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, drcený kmín, pepř a vařte přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká. Přidejte smetanu a vše provařte ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujte mixérem, dochuťte solí a pepřem.
  2. Pečivo nakrájené na malé kostičky opečte v troubě dozlatova a nechte vychladnout. Do pečiva přidejte rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte a vytvarujte malé knedlíčky, které vařte v páře přibližně 10 minut.
PRIMA TIP: Zbytky ze zeleniny, které z přípravy polévky zbyly, nevyhazujte. Košťál z květáku, zbytky listové petržele a slupky z cibule můžete v pytlíku zamrazit. Jakmile máte těchto zbytků hodně, můžete vložit do hrnce, zalít vodou a nechat několik hodin vařit. Výsledkem bude zeleninový vývar, který může posloužit jako základ do polévek nebo omáček. Veškeré zbytky ze zeleniny je nutné mít čisté.

Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Inspirujte se dalšími recepty na květákovou polévku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty