Polévka
- květák 400 g
- cibule 50 g
- brambory 80 g
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar 500 g
- máslo 100 g
- smetana 100 ml
- drcený kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Knedlíčky
- pečivo (starší, např. žemle, rohlíky...) 150 g
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- hladkolistá petržel 10 g
- máslo 50 g
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte, nakrájejte a zpěňte na másle. Přidejte květák, brambory, česnek a krátce orestujte. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sůl, drcený kmín, pepř a vařte přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká. Přidejte smetanu a vše provařte ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujte mixérem, dochuťte solí a pepřem.
- Pečivo nakrájené na malé kostičky opečte v troubě dozlatova a nechte vychladnout. Do pečiva přidejte rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte a vytvarujte malé knedlíčky, které vařte v páře přibližně 10 minut.
PRIMA TIP: Zbytky ze zeleniny, které z přípravy polévky zbyly, nevyhazujte. Košťál z květáku, zbytky listové petržele a slupky z cibule můžete v pytlíku zamrazit. Jakmile máte těchto zbytků hodně, můžete vložit do hrnce, zalít vodou a nechat několik hodin vařit. Výsledkem bude zeleninový vývar, který může posloužit jako základ do polévek nebo omáček. Veškeré zbytky ze zeleniny je nutné mít čisté.
Krémová květáková polévka s žemlovými knedlíčky Zdroj: Akademie kvality
Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.
Inspirujte se dalšími recepty na květákovou polévku