Najděte si recept
Na co máte chuť?

Exotická květáková polévka
Zkuste květákovou polévku připravit tentokrát trochu jinak. Mám pro vás tip na pikantní a trochu exotičtější variantu této oblíbené zeleninové polévky.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Květák 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- Olej
- střední cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- čerstvý zázvor 2 cm
- zelená kari pasta
- kuřecí vývar 1/2 l
- kokosový krém 1 plechovka
- čerstvý koriandr
- Chilli paprička
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20–30 minut, dokud květák nezačne hnědnut a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte nakrájenou mrkev a cibuli, dokud mrkev nezačne pouštět šlem, spíše na mírném plameni. Dále do hrnce přidejte nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi 1 minutu.
- Poté přidejte zelenou kari pastu, množství nechám na vás, podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém. Nakonec do polévky nalijte kokosové mléko nebo krém a dosolte ji. Podávejte s lístky čerstvého koriandru a chilli papričkou (nemusí být).
Lučinová pomazánka s vajíčky a okurkou, foto: archiv Lučina
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.
Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!
Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.