Suroviny
- květák 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- olej
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 2 cm
- červená curry pasta (nebo zelená)
- kuřecí vývar 1/2 l
- kokosové mléko 1 plechovka
- koriandr
- chilli papričky
- sůl
Postup přípravy
- Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20–30 minut, dokud květák nezačne hnědnut a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte nakrájenou mrkev a cibuli, dokud mrkev nezačne pouštět šlem, spíše na mírném plameni. Dále do hrnce přidejte nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi 1 minutu.
- Poté přidejte zelenou kari pastu, množství nechám na vás, podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém. Nakonec do polévky nalijte kokosové mléko nebo krém a dosolte ji. Podávejte s lístky čerstvého koriandru a chilli papričkou (nemusí být).
Vyzkoušejte také delikátní krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE