Suroviny
- květák (středně velký) 1 ks
- řepkový olej 1 lžíce
- cibule (menší) 1 ks
- mrkev 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- kmín
- pórek 1 ks
- uzený losos 100 g
Postup přípravy
- Růžičky květáku omyjte. Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte květák rozdělený na růžičky a na malé kostičky nakrájenou mrkev. Podlijte 1,5 l vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Opepřete a osolte. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a kmín.
- Vařte asi 10 minut, poté vmíchejte na kolečka nakrájený pórek. Vařte asi 2 minuty, odstavte a rozmixujte na krém. Ozdobte nasekanými jarními cibulkami a plátky uzeného lososa.
- Prima tip: Polévku můžete zjemnit troškou smetany nebo plnotučným mlékem.